NDNV: Niko ne zaslužuje titulu najboljeg gradonačelnika

Istraživački projekat u Vojvodini

NDNV: Niko ne zaslužuje titulu najboljeg gradonačelnika

Srbija -
Lokalne vlasti u Pokrajini posle izbora u maju 2012. uglavnom bile zauzete zauzimanjem "fotelja", "preletanjima" iz stranke u stranku, kao i "prekomponovanjima" vlasti, ali ne i opštim dobrom građana u njihovim lokalnim samoupravama, naveli u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine

NOVI SAD - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da je istraživački projekat o lokalnim samoupravama pokazao da niko ne zaslužuje da bude proglašen najboljim gradonačelnikom ili predsednikom opštine u Vojvodini.

Predstavnici NDNV-a su na konferenciji za novinare kazali da su lokalne vlasti u Pokrajini posle lokalnih izbora u maju 2012. godine uglavnom bile zauzete zauzimanjem "fotelja", zatim "preletanjima" iz stranke u stranku, kao i "prekomponovanjima" lokalnih vlasti, ali ne i opštim dobrom građana u njihovim lokalnim samoupravama.

Istraživačica Žužana Serenčeš kazala je da je slika današnje Vojvodine "veoma sumorna" i da je Pokrajina devastirana.

"Potpuno oronula privreda, ljudi koji veoma teško žive, partokratija... to je slika današnje Vojvodine", navela je Serenčeš.

Prema njenim rečima, gradovi poput Sombora i Vrbasa, koji su nekada bili veliki industrijski centri, danas su "prava privredna zgarišta".

"U pojedinim vojvođanskim gradovima i opštinama broj zaposlenih i nezaposlenih je izjednačen, a u nekima je više nezaposlenih nego zaposlenih. Zapošljavanje ide po partijskim kriterijumima, stručnost i kompetentnost se ne uvažavaju, lokalne administracije su predimenzionisane", kazala je Žužana Serenčeš.

Ona je dodala da je veoma primetan i proces "tanjenja" multietničkog karaktera Vojvodine, jer se broj pripadnika nacionalnih manjina smanjuje četiri puta brže nego broj pripadnika većinske srpske nacije.

Željko Bodrožić, član komisije koja je donela odluku da ne izabere najboljeg gradonačelnika u Vojvodini, rekao je da ovaj projekat treba da se nastavi, jer je postavio dobre istraživačke temelje i veoma dobru metodologiju za novinarska istraživanja.

Projekat "Mediji i lokalne samouprave" NDNV je sproveo uz podršku američke fondacije "Braća Rokfeler" (Rockefeller Brothers Fund). Istraživanja u 45 lokalnih samouprava sprovelo je 17 novinara-istraživača, a tekstovi su objavljeni na www.autonomija.info i www.najgradonacelnik.org.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track