ŠABAC: Neuspeo pokušaj smene vlasti

Mirni narednih 6 meseci

ŠABAC: Neuspeo pokušaj smene vlasti

Srbija -
Opozicione stranke predale su 7. marta zahtev za smenu lokalne vlasti sa 40 potpisa, ali se deo odbornika, šest članova koalicije Preokret, tri DS i jedan iz Ujedinjene seljačke stranke, predomislio i povukao potpise

ŠABAC - Koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, koju je podržao deo odbornika Demokratske stranke, nije uspela danas da promeni vlast u Šapcu, jer je gradonačelnik Miloš Milošević obezbedio podršku 36 od 69 odbornika. Predlog za izglasavanje nepoverenja lokalnoj vlasti neće moći da se pokrene narednih šest meseci. Opozicione stranke predale su 7. marta zahtev za smenu lokalne vlasti sa 40 potpisa, ali se deo odbornika, šest članova koalicije Preokret, tri DS i jedan iz Ujedinjene seljačke stranke, predomislio i povukao potpise sa zahteva. Milošević je bio član DS, ali je nedavno napustio stranku i pridružio se bivšem potpredsedniku demokrata Dušanu Petroviću koji je najavio osnivanje nove stranke. Lokalnu vlast u Šapcu podržalo je 19 odbornika "Zajedno za Srbiju", čiji je član i gradonačelnik Milošević, šest odbornika koalicije Preokret, sedam odbornika pokreta "Zapadna Srbija", nastalog podelom URS-a, tri od šest odbornika koji su ostali u DS nakon raspuštanja odbora te stranke i odbornik Ujedinjene seljačke stranke. U opoziciji su ostali SNS sa 13 odbornika, deo DS sa tri odbornika, DSS takođe sa tri odbornika, SPS sa osam i URS sa šest odbornika. Opozicioni odbornici nisu prisustvovali sednici. Prema rečima predsednika lokalnog SNS-a Bobana Birmančevića, opozicija nije htela da daje legitimitet "grupama građana". "Nismo želeli da svojim prisustvom u sali damo legitimitet za dve grupe građana "Zajedno za Srbiju" i "Zapadna Srbija", koje hoće da drže u blokadi i izolaciji grad Šabac. Obmanuta je javnost i građani od strane Preokreta koji je dao, pa povukao potpise za promenu vlasti", rekao je Birmančević. Predsednik šabačkog SPS-a Zoran Bortić rekao je da će opozicija zatražiti pomoć republičkih organa u pokušaju smene vlasti u Šapcu. "Dve grupe građana koje drže sve protoke novca u gradu formirale su većinu. Mi smo imali 40 potpisa i ti ljudi koji su se predomislili moraju reći zašto su promenili mišljenje. Tražićemo od državnih organa da reaguju jer po pitanju mita i korupcije zaobilazili su do sada Šabac", rekao je Bortić. Pokušaj smene vlasti u Šapcu inicirala je podela Demokratske stranke koja je imala 25 odbornika, ali je nakon izbacivanja Dušana Petrovića 19 odbornika napustilo tu stranku i formiralo grupu "Zajedno za Srbiju".

DS: Nema revanšizma, nismo u koaliciji sa naprednjacimaDemokratska stranka odbacila je danas optužbe svog bivšeg člana - gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića - za revanšizam kao i da je u tom gradu u koaliciji sa naprednjacima.

Ta stranka u saopštenju ističe da "aktuelna vlast u Šapcu ne bi opstala da dva odbornika DS nisu danas prisustvovala sednici".

"Naša namera nikada nije bila da mimo procedure ulazimo u pokušaje obaranja vlasti u Šapcu", navodi se u saopštenju beogradske centrale DS.

Ta stranka navodi i da su "neodgovorni pokušaji da se DS optuži za instrumentalizaciju odbornika kojima je isključivi interes zastupanje interesa građana Šapca, a ne učestvovanje u bilo čemu što bi uvelo nestabilnost".

"Takođe, apsolutno su netačni i navodi da je DS u koaliciji sa grupacijom "Zajedno za Srbiju" kao i sa Srpskom naprednom strankom", navodi DS.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja