Rembrantova slika vraćena Novom Sadu
Foto: Tanjug

Stigla kući

Rembrantova slika vraćena Novom Sadu

Srbija -
Slika "Portret Rembrantovog oca", koja je u ponedeljak pronađena posle krađe od pre sedam godina, vraćena je Novosađanima primopredajom u skupštini grada

NOVI SAD - Slika "Portret Rembrantovog oca" koja je u ponedeljak pronađena posle krađe od pre sedam godina vraćena je danas Novosađanima, primopredajom tog dela u skupštini grada.

Predstavnici Policijske uprave u Novom Sadu koje je predvodio zamenik načelnika PU Stevan Krstić predali su gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću tu izuzetno vrednu sliku koja je, zajedno sa još tri slike, ukradena iz Zbirke strane umetnosti Muzeja grada 8. januara 2006. godine.

Zahvalivši svim pripadnicima MUP-a Srbije koji su radili na ovom ozbiljnom slučaju gradonačelnik Vučević je izrazio nadu da će policija do kraja da rasvetli taj nemio događaj od pre sedam godina i da će preostale slike biti vraćene Muzeju grada.

On je čestitao svima koji su omogućili da se taj reprezentativni umetnički eksponat vrati gradskom muzeju, a time i građanima Novog Sada.

Vučević je napomenuo da će uskoro Muzej grada predložiti gradskim vlastima kako mogu da pomognu da bi svi eksponati bili mnogo bolje obezbeđeni i zaštićeni podsetivši da je ta slika dva puta bila kradena iz gradskog muzeja.

Gradsko veće, dodao je gradonačelnik, predložiće skupštini grada da utvrdi kriterijume za nagrađivanje zaslužnih pripadnika PU koji su se posebno istakli u očuvanju bezbednosti građana, zaštiti života i imovine u Novom Sadu.

Zamenik načelnika PU Stevan Krstić je čestitao pripadnicima policije na uspešno obavljenom poslu naglasivši da se akcija nastavlja i da se očekuje da će uskoro i preostale ukradene slike biti vraćene muzeju.

Direktorka Muzeja grada Vesna Jovičić je istakla da će "Portret Rembrantovog oca" biti izložen za javnost u predstojećem periodu i izrazila nadu da će uz odgovarajuće obezbeđenje ta slika biti dostupna građanima, jer, kako je rekla, umetničke vrednosti treba da budu u galerijama i muzejima i tako dostupne javnosti.

Primopredaji slike prisustvovali su predstavnici Kriminalističke policije i inspektori koji su je pronašli u podrumu jedne kuće na periferiji Sremske Mitrovice Dejan Gajin, Srđan Jakovljev i Mile Radivojević.

Kustos Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Ljiljana Lazić potvrdila je u izjavi Tanjugu da je pravi naziv te slike "Portret starca sa krznenom kapom" i dodala da je pitanje autentičnosti te slike otvoreno.

Evropski stručnjaci kažu da je 1630. godine nastao portret koji je naslikao Rembrant i da se to delo nalazi u muzeju u Insbruku u Austriji, rekla je Lazićeva, i dodala da je po toj slici, tri godine kasnije, nastala Jan Van Flitova gravira koja se nalazi u Metropoliten muzeju u Njujorku, a kasnije je najverovatnije nastalo još nekoliko takvih slika među kojima i ova koja se nalazi u Novom Sadu.

Nesporno je, dodala je Ljiljana Lazić, da je ova slika izuzetne vrednosti i ako je kopija ili replika onda znači da je to stara kopija iz Rembrantove epohe. Ona je dodala da bi za dalja istraživanja to delo moralo da bude upućeno na analizu stručnjaka u Holandiji.

Slika je velićine 28 puta 22 santimetra, a ukradena je iz zgrade muzeja u centru Novog Sada 8. januara 2006.

godine kada su dve maskirane i naoružane osobe vezale čuvara i osim te slike odnele i Rubensovog "Seneku", zatim "Pejzaš s pecarošem" Pjera Frančeska Mole i "Glavu Hrista" nepoznatog holandskog ili nemačkog autora iz 16. veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track