ZAPADNA SRBIJA: Pokojnike sahranjivali u loncima
Foto: KURIR

Kasnoantička nekropola u Čačku

ZAPADNA SRBIJA: Pokojnike sahranjivali u loncima

Srbija -
Pokojnici u zapadnoj Srbiji pre 18 vekova su spaljivani, a njihov pepeo sahranjivan u zdelama i loncima za jelo, a ne u specijanim urnama, kako se mislilo, rečeno u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu

GORNJI MILANOVAC - Pokojnici u zapadnoj Srbiji pre 18 vekova su spaljivani, a njihov pepeo sahranjivan u zdelama i loncima za jelo, a ne u specijanim urnama, kako se ranije mislilo, rečeno je danas u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu.

U tom muzeju je danas otvorena izložba "Kasnoantička nekropola u Čačku", koja će obići i druge gradove u Srbiji, a koja je izazvala veliko interesovanje istraživača i građana.

Kako je rekao docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu Dejan Radičević, zahvaljujući epigrafskim spomenicima pronađenim u centru Čačka i okolini, zna se da je u drugom veku ovde postojalo važno administrativno sedište. "U okviru jedne građevine do sada je otkrivena 71 grobna celina od kojih 51 pripada pokojnicima spaljivanim posle smrti, dok su u 20 slučajeva skeletno sahranjivani", naveo je Radičević.

On je rekao da su pokojnici spaljivani u nošnji, a uz spaljene kosti stavljani su različiti prilozi na kojima nema tragova vatre, kao što su alatke, ukrasni delovi nošnje, nakit, novac i keramički pehari. Za sada je tajna da li su sahranjeni na ovom groblju bili autohtona populacija koja je čuvala svoje običaje ili stanovništvo koje je pristiglo sa strane. Na to će odgovori biti mogući tek nakon detaljne analize.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track