Voda najbolja u Moravičkom okrugu, najlošija u Vojvodini

Kontrola kvaliteta

Voda najbolja u Moravičkom okrugu, najlošija u Vojvodini

Srbija -
Već duže godina zbog povišene koncentracije arsena voda se za piće i pripremu hrane ne koristi iz vodovoda u Zrenjaninu, Ćićevcu, Žabarima

BEOGRAD - Vodu najboljeg kvaliteta piju stanovnici Moravičkog i Kolubarskog okruga, dok je voda najlošijeg kvaliteta u Vojvodini.

"U nekim delovima Srbije voda u potpunosti ispunjava domaće i međunarodne standarde, kao što su vodovodi u Kolubarskom i Moravičkom okrugu", navedeno je u informaciji dostavljenoj iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović - Batut", a povodom Svetskog dana voda koji se obeležava u četvrtak 22. marta.

Iz Batuta navode da je u nekim delovima Vojvodine, zbog hidrogeoloških karakteristika zemljišta i odsustva adekvatnog tehničko-tehnološkog tretmana, da bi se voda upotrebljavala za piće potreban visok stepen prerade.

Najčešći razlog lošeg kvaliteta vode je, kako objašnjavaju, neusaglašenost između prirodnog hemijskog sastava vode i načina, odnosno nedostatka, njenog tretmana, kao na primer u Vojvodini, čiji stanovnici piju vodu najlošijeg kvaliteta.

Već duže godina voda se za piće i pripremu hrane ne koristi iz vodovoda u Zrenjaninu, Ćićevcu, Žabarima.

"Zbog povišene koncentracije arsena, voda se u Zrenjaninu ne koristi za piće i pripremu hrane još od 2004. godine, jer je arsen kancerogen i prema klasifikaciji Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) pripada prvoj grupi humanih kancerogena", navode iz Batuta.

Prema brojnim istraživanjima sprovedenim u svetu izloženost arsenu povezuje se i sa pojavom brojnih oboljenja kao što su kardiovaskularna bolest, dijabetes, promene na koži u obliku pojačane pigmentacije.

Iz Batuta poručuju da oni građani koji kupuju flaširanu vodu za piće treba da obrate pažnju na deklaraciju, a posebno njen mineralni sastav kada je u pitanju prirodna mineralna voda.

"To znači da upotrebu prirodne mineralne vode sa visokim sadržajem minerala treba ograničiti na jednu do dve čaše dnevno. Ostale flaširane vode mogu se konzumirati kao voda za piće", poručuju iz Batuta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja