Najnovije vesti

Pastor: Nema argumenata za vanredne izbore u pokrajini

Skupština Vojvodine

Pastor: Nema argumenata za vanredne izbore u pokrajini

Srbija
Nikakve odluke nismo donosili, ali vam mogu reći da nisam čuo nijedan jedini argument koji bi me upućivao na to da treba da preispitam bilo koji stav oko nepostojanja razloga za raspisivanje vanrednih izbora, rekao predsednik Skupštine Vojvodine

NOVI SAD - Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da nema uverljivih argumenata koji bi ga opredelili da pokrene inicijativu za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. Pastor je nakon Kolegijuma Skupštine Vojvodine rekao da su članovi svih parlamentarnih stranaka saslušali razloge zbog kojih Srpska napredna stranka traži vanredne izbore, ali ga oni nisu uverili da promeni stav po tom pitanju.

"Pošto je ovo savetodavno telo nikakve odluke nismo donosili, ali vam mogu reći da nisam čuo nijedan jedini argument koji bi me upućivao na to da treba da preispitam bilo koji stav oko nepostojanja razloga za raspisivanje vanrednih izbora", rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, današnja rasprava je potvrdila da je stav koji je od ranije više puta zastupao i dalje validan, a ako se nešto bude promenilo po tom pitanju mogla bi se eventualno promeniti odluka.

Šef poslaničkog kluba SNS Igor Mirović rekao je u ime podnosioca inicijative da ta stranka neće odustati od namere da predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić podnese ostavku, čime bi se stekli uslovi za početak procedure raspisivanja vanrednih izbora.

Mirović je ponovio da su razlozi za raspisivanje vanrednih izbora poslednji izborni rezultati na ponovljenom glasanju za Skupštinu Vojvodine u tri izborne jedinice, afera oko Razvojne banke Vojvodine i podela paketa iz Direkcije za robne rezerve Vojvodine tokom majskih izbora 2012. godine.

Prema oceni naprednjaka, kap koja je prelila čašu su poslednji izbori u Srbobranu, Zrenjaninu i Apatinu, kao i ranija odluka Ustavnog suda kojom su osporene brojne nadležnosti Vojvodine, jer to znači da su izbori organizovani u "neustavnom okviru".

"Mi se ne mirimo sa činjenicom da Vojvodina ne funkcioniše u okvirima predviđenim Ustavom i zakonom i čitavim nizom problema poput Razvojne banke Vojvodine. Nećemo se zaustaviti dok istina u punoj meri ne izađe na videlo", rekao je Mirović.

Šef poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški rekao je da je legitimno pravo opozicije da traži izbore i da su optužbe koje su iznete vrlo ozbiljne, ali da tim povodom nije pokrenut nikakav istražni postupak.

"Ukoliko takvi dokazi i argumenti ne postoje onda je ova inicijativa neozbiljna, a ako dokazi postoje, očekujemo da se prezentuju. U protivnom, očekujem da se ovakva pitanja više ne pokreću", rekao je Bogarsoški.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...