DISKRIMINACIJA ĐAKA: U školi traže od dece da se izjasne o nacionalnosti

Novi incident

DISKRIMINACIJA ĐAKA: U školi traže od dece da se izjasne o nacionalnosti

Srbija -
Nastavnici u OŠ „Marija Trandafil“ u Novom Sadu od učenika zahtevaju da popune upitnik i, između ostalog, upišu svoju nacionalnu pripadnost, iako je to u suprotnosti s Ustavom Republike Srbije

NOVI SAD - Diskriminacija.Od roditelja učenika Osnovne škole „Marija Trandafil“ u Veterniku traženo je da popune upitnik u kojem se, između ostalog, zahteva i izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti dece, iako je takav zahtev u suprotnosti s Ustavom Republike Srbije.- Kada sam video šta se sve traži u upitniku, odbio sam da ga ispunim jer mi je neshvatljivo da škola ima potrebe za takvom vrstom informacija. Osim od uprave škole, sličan formular po detetu mi je poslala i razredna. Nisam hteo da ih popunim, a na jednom sam u rubriku „nacionalnost deteta“ napisao „učenik“. Pa zar je bitno da li su deca Srbi, Mađari ili Rusini? - pita se jedan od roditelja.Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić obavestio je Kurir da će povodom ovog slučaja pokrenuti postupak nadzora.- Pomenuta škola nema zakonski osnov za prikupljanje i obradu podataka o nacionalnoj pripadnosti učenika, te je takva obrada u suprotnosti s Ustavom. Kada bi zakonom čak i bilo propisano prikupljanje takvih podataka, obrazac bi morao da sadrži preporuku da roditelji nisu dužni da se izjašnjavaju - rečeno nam je u kancelariji poverenika.(E. K.)

Direktor: Sve po propisimaDirektorka škole Milijana Grahovac Prole potvrdila je za Kurir da je dobila dopis od poverenika i da je blagovremeno odgovorila na sva pitanja.- Roditeljima učenika usmeno je predočeno da je popunjavanje upitnika na dobrovoljnoj bazi i u koje svrhe će se podaci koristiti. Prikupljanje podataka propisuju pravilnici i Zakon o osnovama sistema obrazovanja - izjavila je Grahovac Prole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track