Zbratimile se opštine Kosmeta i Republike Srpske
Foto: Sina

Sabiranje Srba

Zbratimile se opštine Kosmeta i Republike Srpske

Srbija -
Ovo naše srpsko sabiranje... zato što smo ugroženi, da pružimo nadu i zaustavimo strepnju. Sabiramo se zato što je Kosovo Srbija, zato što je Kosovo srpsko..., kazao je Mirko Krlić pomoćnik direktora Kancelarije za KiM

ZUBIN POTOK - U Zubinom Potoku je potpisana Povelja o bratimljenju 19 opština i gradova iz Republike Srpske i 25 opština Kosova i Metohije, u akciji koju je organizovala Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Mirko Krlić je rekao da je ovim bratimljenjem sa opštinamam RS, kao i ranijim sa opština centralne Srbije, sprovodi nezaustavljivi proces sabiranja Srba.

"Ovo naše srpsko sabiranje... zato što smo ugroženi, da pružimo nadu i zaustavimo strepnju. Sabiramo se zato što je Kosovo Srbija, zato što je Kosovo srpsko...", kazao je Krlić.

Krlić je rekao da u godini Milanskog edikta "postoji samo jedno mesto na svetu gde se Srbi proteruju, ubijaju, gde se otima njihova imovina, pali njihova crkva i ruše njihova groblja - to je naše Kosovo i Metohija".

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je kazao da je akcija bratimljenja došla u pravom trenutku, "u vreme kada vodimo odsudnu bitku da ostanemo deo Srbije i da državu Srbiju sačuvamo na Kosovu".

Ristić je kazao da su, pored brojnih humanitarnih akcija za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, "moralna podrška i primer Srba iz RS kako se voli otadžbina", najveća podrška srpskom narodu na Kosovu i Metohiji u ovom trenutku.

"Ono što danas čuvamo na Kosovu i Metohiji nije samo naše već je imovina svakog Srbina ma gde živeo. Zato ćemo pokušati da uz Božiju pomoć sačuvamo Kosovo i Metohiju za sve Srbe širom planete", poručio je Ristić.

Predstavnica opštine Banjaluka Ljiljana Radovanović je kazala da taj grad, kao i drugi gradovi i opštine u RS, gaji posebna osećanja prema Kosovu i Metohiji, kao kolevci naše duhovnosti, na kojoj su najveće svetinje srpskog naroda i najsvetija sećanja na srpsku istoriju.

Ona je rekla da narod RS gaji posebno razumevanje i saosećanje za Srbe na KiM, koji su izloženi neprekidnoj borbi za očuvanje vekovnih ognjišta, za svoj nacionalni identitet i svoju državotvornost.

U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su KUD "Kopaonik" iz Leposavića, KUD "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka, Milan Ađelović guslar i pesnik iz Brnjaka, kao i Crkveni hor "Branislav Nušić" iz Kosovske Mitrovice.

Gosti iz RS, u okviru trodnevne posete Kosovu i Metohiji, obići će Kosovsku Mitroviciu, Spomenik kosovskim junacima na Gazimestanu, manastir Gračanicu, Prizren, Veliku Hoču, Pećku patrijaršiju i manastir Visoki Dečani.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track