HIT NA NOVOSADSKOM SAJMU: Sanduci sa klimom!

Najnoviji modeli

HIT NA NOVOSADSKOM SAJMU: Sanduci sa klimom!

Srbija -
Na Novosadskom sajmu pogrebne opreme izložen sanduk sa klima-uređajem čija cena ide do neverovatnih 600.000 dinara, a predstavljeni su i najnoviji sa iscrtanim motivima cveća

NOVI SAD - Dejan Mijatović iz firme "Usluga" AD iz Bačke Topole, kaže da je za dve godine prodao tri sanduka sa klimom - dva u Srbiji, a jedan u Crnoj Gori.

"Ovaj model je zapravo rashladna vitrina koja može da se montira na svaki sanduk. Pokojnik se u njemu ne spušta u zemlju. Koristi se u vreme letnjih meseci da bi štitio telo od raspadanja od trenutka smrti do sahrane. Sanduk s klimom pruža mogućnost da pokojnika držite u sanduku i bez gornjeg poklopca. Klima rahlađuje mesto gde se pokojnik nalazi tako da nema neprijatnih mirisa. Naša firma prodaje ove modele najviše kapelama, koje ih kasnije iznajmljuju", objasnio je Mijatović.

U toj kompaniji kažu da je najnoviji hit ocrtavanje sanduka po želji mušterija. Najtraženiji su oni sa šarenim motivima, uz pokoju docrtanu sveću.

"Do sada smo ocrtali tri sanduka. Na jednom su tražili motive cveća, a na drugom Isusa Hrista. Imamo osobu koja iscrtava sanduk specijalnim bojama za drvo. Nije to ništa novo. Ovakav vid ocrtavanja sanduka je hit u svetu, a mi smo jedini u Srbiji koji to radimo", ističe Mijatović.

Za ovu uslugu mušterije treba da plate dodatnih 100 evra. Cene sanduka bez klima-uređaja su od 7.000 do 250.000 dinara, a najskuplji je napravljen od topole. Prodavci kažu da se najviše prodaju sanduci čija je cena oko 7.000 dinara. Ističu da kupaca za najskuplje sanduke ima, te nije retkost da se u Srbiji ljudi sahranjuju u kovčegu koji košta neverovatnih 2.000 evra.

Najjeftinija posteljina za sanduk košta 1.000 dinara, dok je najskuplja 5.000 dinara. Njihova cena zavisi od načina rada i vrste materijala od kog je napravljena posteljina.

Kolica za transport sanduka su od 200.000 do pola miliona, a urne oko 6.000 dinara.

Pored uobičajenih venaca koji koštaju od 2,5 do 7 evra, na sajmu su predstavljeni i najnovije vrste napravljene od veštackog materijala. Prodavci kažu da taj materijal može da trpi razne vremenske neprilike i da se ne raspadne do dve godine. Za takav venac potrebno je izdvojiti 11 evra po komadu.

Izložba pogrebne opreme traje do subote, 6. aprila. Radno vreme je od 10 do 18 sati, a ulaz je besplatan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja