Zelenilo: Nismo krivi za pad stabla u Radničkoj

Novi Sad

Zelenilo: Nismo krivi za pad stabla u Radničkoj

Srbija -
JKP "Gradsko zelenilo" nije odgovorno što se u Radničkoj ulici 51, između 2. i 3 aprila, srušilo stablo koprivića i oštetilo više parkiranih automobila, jer je izvođač radova prilikom rekonsturcije ulice podsekao koren stabla

NOVI SAD - JKP "Gradsko zelenilo" nije odgovorno što se u Radničkoj ulici 51, između 2. i 3 aprila, srušilo stablo koprivića teško nekoliko tona i oštetilo više parkiranih automobila, rekao je Ivan Nožinić, savetnik direktora "Zelenila".

Naime, u primeru Radničke ulice Nožinić naglašava da je u "Zelenilu" utvrđeno da je izvođač radova prilikom rekonsturcije ulice podsekao koren stabla koji je pao.

"Ne bežimo od odgovornosti, ali nije bilo do sada ovakvih događaja. Bilo je da se grane polome pa padnu na automobile i tada smo plaćali odštetu. Na godišnjem nivou to je izos koji se kreće od više desetina do nekoliko stotina hiljada dinara. Obišli smo Radničku ulicu i ustanovili da treba grane odseći na drveću i to ćemo učiniti u skorije vreme", kaže za Dnevnik Nožinić.

On predočava da je pre tri meseca "Zelenilo" bilo prinuđeno da zameni stara stabla duž Bulevara Mihajla Pupina i posadi 70 mladih lipa, jer su usled rekonstrukcije te saobraćajnice stoletna stabla uništili izvođači radova.

"Izvođači radova su dužni prilikom rekostrukcije ulica i trgova da po završetku radova ambijent vrate u prvobitno stanje, ili da nadoknade štetu. Komisija sastavljena od naših predstavnika, osiguravajućeg društva i iz ZIG-a koji nadzire radove, utvrdiće visinu štete i ko je odgovoran što je stablo palo na automobile - naglašava Nožinić.

On dodaje da u Radničkoj ulici nisu završeni građevinski radovi i da tek kada zemljani radovi budu sasvim završeni "Zelenilo" treba da hortikulturno uredi taj potez. Nožinić ističe da je potrebno što pre pregledati lokacije u gradu gde je u proteklom periodu bilo raskopavanja i zemljanih radova, kako bi se pregledao korenov sistem drveća.

"Ta akcija bi trebala da potekne sa gradskog nivoa, ali bi ZIG morao da izda nalog za to", naglašava Nožinić.

Za blažu oluju stiže odštetaSavetnik direktora "Zelenila" napominje da preduzeće snosi odgovornost za pad drveta ili grana u slučaju oluje, ali samo ako je vetar jačine do 17 metara u sekundi i ako je stablo zdravo.

"Ukoliko se u takvim okolnostima stablo sruši, odgovornost je na nama", objašavanja Ivan Nožinić.

On podseća na tragičan događaj od pre nekoliko godina iz kampa "Egzita" kod Filozofskog fakulteta, kada je snažna oluja otkinula granu topole koja je usmrtila devojku u kampu. Tada, kako kaže "Zelenilo" nije bilo odgovorno, jer su olujni udari vetra bili daleko jači od 17 metara u sekundi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track