KRAGUJEVAC: Doktori i pevači rade kao taksisti!

Diploma u gepeku

KRAGUJEVAC: Doktori i pevači rade kao taksisti!

Srbija -
Iako ne radim u državnoj službi imam veliki broj pacijenata ovde u taksiju, kaže doktor Miloš Simić

KRAGUJEVAC - Iako bi prema standardima grad veličine Kragujevca trebalo da ima oko 400 taksi vozila, u ovom gradu je čak 900 registrovanih automobila u taksi prevozu.

I dok taj broj nije konačan, jer je dosta onih koji voze nelegalno, taksisti sa kojima smo razgovarali saglasni su u jednom - u ovaj posao su ušli jer ulaganja nisu velika, sebe ne smatraju "gubitnicima tranzicije", ali priznaju da se do zarade ne dolazi lako.

Diploma Medicinskog fakulteta u gepeku pored plinske boce za Miloša Simića koji već godinama vozi taksi je simptom značajne društvene bolesti, jer, kako kaže, država ne koristi resurse koje ime, pa dok pacijenti satima čekaju preglede, lekari voze taksi.

"Ja iako ne radim u državnoj službi imam veliki broj pacijenata ovde u taksiju. To je jako interesantna priča, većina tih ljudi nema socijalno osiguranje, nemaju knjižice i ne mogu da odu kod lekara. I onda pošto me znaju, dođu, obrate se meni za pomoć i ja imam određeni broj pacijenata koje vodim i koje lečim", kaže Simić.

Iz estradnih u taksi vode, to je priča Dragana Markovića. Dok je pevao po restoranima i hotelima bio je poznat kao Džidža, za kolege vozače danas je Điđi. Pevao ili vozio, kaže, uvek je svestan da radi sa ljudima, pa je, kako sam kaže, često i psiholog.

"Lepo je pevati ljudima i vršiti ovu vrstu usluge, nekome pomoći, nekome učiniti uslugu. Starije ljude prevesti od jedne do druge destinacije, tako da sam tu našao sebe", kaže Marković.

Nije preterivanje ako se kaže da na ulicama Kragujevca danas gotovo svako drugo ili treće vozilo nosi oznaku taksi.

Ekspanzija taksi prevoza u Kragujevcu počela je početkom dvehiljaditih, a i danas među vozačima najviše ima bivših "Zastavinih" radnika.

Među njima je i Mara Đorđević. Nakon 20 godina u "Zastavi", ova šezdesetogodišnjakinja provodi i po 12 sati dnevno za volanom, doduše, kako kaže, uz poneki predah. Ova supruga, majka i domaćica, kako sebe opisuje, ne žali se puno na posao.

"Meni nije mnogo palo teško pošto sam ja radila taj posao u "Zastavi" i bila sam probni vozač. Jedino nisam bila na ulici baš kao sada. Međutim, kad sam shvatila da moram nešto da radim, ja sam se odlučila za to vrlo rado", priča Mara.

Velika konkurencija na ulicama, često i nelojalna, najveći je problem kragujevačkih taksista. I dok ima onih koji se zalažu da se u ovu komunalnu oblast uvede red, drugi kažu da još uvek nisu spremni za to. A kada se na to dodaju novi propisi, kao što su obavezni "euro 3" motor ili klima uređaj, poneki zažale što su uopšte počeli da se bave ovim poslom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track