HRABRI MUŽ IZ NIŠA: Porodio sam Ivanu u dnevnoj sobi!

Drama

HRABRI MUŽ IZ NIŠA: Porodio sam Ivanu u dnevnoj sobi!

Srbija -
Iako je u jednom trenutku situacija bila dramatična, jer se bebi obmotala pupčana vrpca oko vrata, sve se na kraju završilo srećno i po majku i po novorođenče, priča Nenad Živković čiju su suprugu posle pregleda u bolnici vratili kući

NIŠ - Doktori su nam rekli da ništa ne ukazuje da se porođaj bliži, a tri sata kasnije Ivana se porodila u dnevnoj sobi, priča suprug Nenad Živković.

Iako je u jednom trenutku situacija bila dramatična, jer se bebi obmotala pupčana vrpca oko vrata, sve se na kraju završilo srećno i po majku i po novorođenče. Devojčica je teška 2.759 grama i dugačka 48 centimetara.

Nesvakidašnji porođaj desio se 12. aprila oko 13.3 časova u stanu Živkovića u Novoj železničkoj kloloniji, a lekari Hitne pomoći stigli su taman da bi isekli pupčanu vrpcu i da mamu i bebu prebace u Klinički centar.

Nenad kaže da je sa suprugom samo tri časa ranije bio u GAK-u na zakazanom pregledu zbog ulaska u 10. mesec trudnoće gde im je dežurni lekar rekao da još neće biti porođaja i da se vrate kući, zakazavši im kontrolu za sledeći dan.

"Termin za porođaj je bio 11. april, kako je izračunao lekar u Domu zdravlja. Taj dan su nas vratili, pa smo došli u nedelju 12. aprila u GAK. Uradili su snimanje i dežurni lekar je na osnovu nalaza rekao da za sada nema tih učestalih kontrakcija koje ukazuju da se porođaj bliži. Bilo mi je čudno što je dežurni ginekolog nije pregledao. Rekli su nam da se vratimo kući, a tri časa kasnije ona se porodila u dnevnoj sobi. Da je doktor pregledao ginekološki, siguran sam da bi primetio da je porođaj počeo", kaže Nenad i dodaje da je Ivana imala manje bolove još tog jutra i da su se oni intenzivirali po povratku kući, a situacija je kulminirala oko 13 časova.

- Trogodišnju ćerkicu sam odveo u komšiluk, a jedna komšinica je došla da nam pomogne. Doneli smo peškire, telefonirao sam neprekidno Hitnoj pomoći kada je počeo porođaj, koji je srećom trajao pet minuta. Pojavila se detetova glavica, komšinica je prihvatila, a ja sam bio na vezi sa lekarima Hitne pomoći, koji su nas savetovali. U jednom trenutku se pupčana vrpca obmotala oko glave, ali je komšinica to uspešno sredila, iako nije zdravstveni radnik - priča Nenad i dodaje da je razgovarao sa nadležnima u GAK-u i da ce tražiti da se ceo slučaj ispita, jer smatra da je situaciji doprineo i ljudski faktor.

GAK: Nismo krivi

U GAK-u kažu da nema propusta lekara u celom slučaju i da je porodilja trebalo da se vrati na kliniku čim je osetila bolove.

"Žena je primljena 12. aprila, na dan porođaja, a na taj dan se porodi samo pet odsto porodilja. Ona u trenutku pregleda nije bila u statusu porođaja, što je potvrđeno i akušerskim pregledom i CTG monitoringom. Naložena je dalja kontrola kroz dnevnu bolnicu i svakodnevna kontrola na klinici, a trudnici je savetovano da se odmah javi ako počnu porođajni bolovi. Ona je osetila porođajne bolove odmah po povratku kući, ali nije našla za shodno da se vrati na kliniku", kaže direktor GAK Bojan Lukić i objašnjava da dežurni lekar nije pregledao porodilju ginekološki jer nije imala kontrakcije i bolove, te da svaki nepotreban pregled nosi rizik od infekcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track