Novosadski inspektor posle sedam godina vraćen na posao

Najzad dočekao presudu

Novosadski inspektor posle sedam godina vraćen na posao

Srbija -
Građevinskom inspektoru Zoranu Jovanoviću uručen je otkaz zato što je odbio da prihvati dokumentaciju na osnovu koje je 2005. godine Uprava za inspekcijske poslove bez osnova platila 5,9 miliona dinara za rušenje nelegalno izgrađenih objekata

NOVI SAD - Građevinski inspektor Zoran Jovanović, presudom Osnovnog suda u Novom Sadu, vraćen je na posao posle sedmogodišnje parnice protiv Uprave za inspekcijske poslove koja mu je dala otkaz. Istom presudom, Uprava je obavezna i da mu nadoknadi 306.000 dinara na ime troškova parničnog postupka.Jovanović je najpre suspendovan s posla, a zatim mu je uručen i otkaz zato što je odbio da prihvati dokumentaciju na osnovu koje je 2005. godine Uprava za inspekcijske poslove bez osnova platila 5,9 miliona dinara za rušenje nelegalno izgrađenih objekata preduzeća "Kelvin" u Novom Sadu.Kao inspektor koji je postupao u tim slučajevima, Jovanović nije hteo da donese zaključke kojima bi se naknadno opravdalo plaćanje. Iz gradskog budžeta je JKP "Stan" uplaćena navedena suma, a tokom sudskog postupka je, kako se navodi u presudi, utvrđeno i dokazano da troškovi o rušenju prvog objekta nisu pravilno obračunati, dok u slučaju druga dva nije ni bilo prinudnog izvršenja, jer je vlasnik objekata počeo dobrovoljno da ih uklanja."Tokom sudskog postupka je dokazano da je oštećen gradski budžet" navodi Jovanović, ističući da je od početka tvrdio da pomenuta suma ne treba da se plati. Sada, kako kaže, treba da se utvrdi odgovornost onih koji su tvrdili suprotno.Po njegovim rečima, nakon što se na sudu dokazalo da je bilo nepravilnosti, očekuje da nadležno tužilaštvo utvrdi da li je eventualno bilo kriminalnog udruživanja da se pričini šteta."Zadovoljan sam presudom, ali mora da se reši pitanje od javnog interesa za Novi Sad, odnosno da li je u ovom slučaju grad oštećen i da li će neko snositi posledice zbog toga. Pitanje je, takođe, i kako će se sada ta šteta nadoknaditi", kaže Jovanović. U Gradskoj upravi nisu želeli da komentarišu presudu Osnovnog suda u Novom Sadu, ali je nezvanično potvrđeno da će u zakonskom roku biti podneta žalba.

Suspenzija bez izjaveU toku sudskog postupka je, kako se navodi u presudi, takođe utvrđeno da je rešenje o izricanju disciplinske mere, prestanak radnog odnosa, doneto, a da Jovanoviću nije bilo omogućeno da se izjasni o činjenicama i okolnostima koje su značajne za donošenje rešenja. Jovanović nije bio pozvan da predoči svoju odbranu, i bez njegove izjave je zaključeno da je počinio težu povredu radnih obaveza i dužnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track