I Kragujevac ima svoj leksikon

Biografija grada

I Kragujevac ima svoj leksikon

Srbija -
Leksikon sadrži više od 1.800 odrednica, oko 800 fotografija, mapa i drugih priloga kojima su, hronološki, obuhvaćeni najznačajniji podaci iz istorije

KRAGUJEVAC - U gradskoj upravi Kragujevca danas je promovisan "Kragujevački leksikon", svojevrsna enciklopedija grada na 606 strana, u tiražu od 1.500 primeraka.

Kragujevački leksikon, deo je edicije "Leksikoni gradova Srbije" koju je pokrenuo Službeni glasnik.

Edicija će, kako se planira, sadržati 25 tomova, koliko u Srbiji ima naseljenih mesta sa zvaničnim statusom grada, naveli su predstavnici Službenog glasnika i podsetili da su do sada leksikone dobili Niš i Pirot.

"Leksikon sadrži sve značajne događaje, građevine i ličnosti karakteristične za grad, od njegovog nastanka do danas, od privrede i sporta, do kulture i umetnosti", rekao je urednik Kragujevačkog leksikona Borivoje Radić.

On je dodao da Kragujevački leksikon sadrži više od 1.800 odrednica, oko 800 fotografija, mapa i drugih priloga kojima su, hronološki, obuhvaćeni najznačajniji podaci iz istorije, ali i savremenog života Kragujevca.

Na izradi Kragujevačkog leksikona radila je grupa od 70 autora, nešto više od tri godine i akcenat je stavljen na gradski život. Sela su u leksikonu pomenuta samo ako se u njima nalazi zanačajan arheološki lokalitet ili spomenik kulture.

Leksikografsko izdanje o Kragujevcu, sadrži, između ostalog, prve podatke o pominjaju grada, arheološke lokalitete, značajne istorijske događaja bitne ne samo za Kragujevac već i za Srbiju, ali i najnovije poput otvaranja šoping centra izraelske kompanije "Plaza" i fabrike "Fiat automobili Srbija".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja