NAROD NEMA PARA: Ugalj na kilo i džak?!

Robe ima, kupaca nema

NAROD NEMA PARA: Ugalj na kilo i džak?!

Srbija -
Prodaja uglja tokom grejne sezone bila je upola manja nego prošle godine, a u prva tri meseca ove godine gotovo da je stala

KRUŠEVAC - Stovarišta uglja nikad bolje snabdevena, a kupaca, i pored popusta, sve je manje. Nekada su u maju bile najveće kupovine, sada prodaja gotovo da je stala. Najčešće se kupuje na džak, a sve češće kupci dolaze za dva-tri grumena.

Prodaja uglja tokom grejne sezone bila je upola manja nego prošle godine, a u prva tri meseca ove godine gotovo da je stala. Najčešće kupovine su na džak, a u poslednje vreme više nije iznenađenje kada građani dođu na stovarište da kupe dva-tri grumena uglja.

Stovarišta uglja u skorije vreme nisu bila bolje snabdevena, ali ugalj niko neće. U skladištima ima svih vrsta i domaćeg i uvoznog uglja. Zbog blage zime, ali više besparice, ostalo je dosta zaliha, a stižu i nove količine. Nekada su u maju bile najveće kupovine, sada prodaja uglja skoro da je stala. "Prodaja je zaista loša, izuzetno loša. Ako bi uporedili u odnosu na prethodne godine za 50 odsto je lošije", kaže Radoš Simić sa stovarišta "Ferast" iz Kruševca.

Šef stovarišta Aleksandar Marković ističe da loša prodaja ima veze sa opštom situacijom u društvu. "Narod nema para. Na rate dajemo preko sindikata, čekovima građana", rekao je Marković.

Ni povremene akcije sniženja koje rudnici sve češće daju, i do 20 odsto, ne pomažu. Snabdevači kažu da većina građana kupuje sada na džak, a kvalitetniji ugalj sve češće kupuju samo na grumen.

"Verujte da sam i ja prvi put ove godine video da dođu ljudi sa putnom torbom da kupe 30-40 kilograma, jer tako može da odnese", kaže Tomislav Paunović sa stovarišta "Kopaonik ogrev" iz Beograda. U kruševačkom stovarištu raduju se penzionerima. Kažu, penzije su redovne, a oni su pedantni što se tiče nabavke ogreva.

Iako su jamski rudnici podigli cene još polovinom aprila, za oko 11 odsto na stovarištima, one sada miruju."Za sada ne menjamo cene na stovarištu nadamo se da nećemo biti prinuđeni bar još neko vreme da to uradimo", tvrdi Paunović.

I dalje je najjeftinija "kolubara", tona je oko 5.500 dinara. Za tri tone boljeg uglja treba izdvojiti najmanje oko 30.000 dinara.

http://www.youtube.com/watch?v=gn1oNfb43Yg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track