POLICIJA ČUVA ŽUPU: Čuvari u štrajku zbog neisplaćenih plata!

Kruševac

POLICIJA ČUVA ŽUPU: Čuvari u štrajku zbog neisplaćenih plata!

Srbija -
Štrajkaču glađu sutra će isplatiti četiri plate

KRUŠEVAC - Svi pripadnici Službe obezbeđenja Hemijske industrije "Župa" u Kruševcu su danas najavili da će se pridružiti svom kolegi koji je sinoć započeo štrajk glađu zahtevajući 26 zaostalih plata koje mu fabrika duguje.

Zoran Đidić (57) je rekao novinarima da tri dana nije imao para ni za hleb, da je pre sedam meseci, pozajmivši novac, sahranio majku, od čije su penzije živeli, i da je njegova ćerka morala da napusti studije pri kraju.

Sa Đidićem i ostalih 26 službenika obezbeđenja "Župe" danas je razgovarao gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić, i, u dogovoru s upravom fabrike je doneta odluka da se tom štrajkaču glađu sutra isplate četiri plate.

Gradonačelnik je najavio da će, zbog štrajka cele službe obezbeđenja, fanriku čuvati policija i za večeras zakazao hitnu sednicu Štaba za vanredne situacije.

On je podsetio da je država "Župi" pomogla sa 47 miliona dinara subvencija, a očekuje se još 30 miliona.

Direktorka "Župe" Snežana Stojković koja je sinoć pokušala da gagovori Đidića da ne štrajkuje glađu, kazala je da fabrika duguje zaposlenima dve plate iz 2005. i sve plate iz 2011. i 2012. godine.

Po navodima uprave, zaposleni su primili plate za januar i februar ove godine i akontaciju za mart, a sutra bi trebalo da im budu uplaćeni regres i topli obrok.

Hemijska industrija "Župa" je u procesu privatizacije od 2002. godine. Kada je 2005. raskinut ugovor sa tadašnjim kupcem, firmom "Vektra M", fabrika je prešla u većinsko državno vlasništvo, a od pre tri godine je u postupku restrukturiranja. To kruševačko preduzeće bi, po ranijim najavama, uskoro trebalo da bude ponuđena na prodaju, najpre kao celina, a, ukoliko ne bude interesenata, biće prodata u delovima.

Tokom proteklih godina imala je nekoliko neuspešnjih tendera, a bilo je i perioda gotovo potpunog zamiranja proizvodnje. Prethodne decenije u tom preduzeću koje je 2002. godine zapošljavalo oko 1.400 radnika, sprovedeno je nekoliko socijalnih programa i u fabrici je ostalo 335 zaposlenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track