DOBILI PLATE: Radnici Jumka vratili se za mašine
Foto: Damir Dervišagić

Obustavljen štrajk

DOBILI PLATE: Radnici Jumka vratili se za mašine

Srbija -
Redovno se dešava da pre isplate plate mora da se obustavi rad. Danas su platu dobili samo radnici pogona Konfekcija i Trikotaža, navela je Snežana Veličković, predsednica ASNS

VRANJE - Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u vranjskom pamučnom kombinatu "Jumko" Snežana Veličković izjavila je da je jutros oko 500 radnika pogona Konfekcija u toj kompaniji obustavilo rad tražeći isplatu novembarske plate.

Ona je kazala da je radnicima nakon obustave rada, uplaćena novembarska plata nakon čega je proizvodnja nastavljena kao i da je postalo pravilo da radnici u Jumku dobijaju platu tek kada obustave proizvodnju.

"Redovno se dešava da pre isplate plate mora da se obustavi rad. Danas su platu dobili samo radnici pogona Konfekcija i Trikotaža, a platu nisu dobili iz pogona Priprema, Predionica, Tkačnica, Dorada u matičnoj fabrici u Vranju, niti oni koji rade u pogonima Jumka izvan Vranja. Platu je dobilo nešto više od 500 radnika od 1.760 zaposlenih", kazala je Veličković.

Prema njenim rečima ASNS u Jumku se obratio nadležnim ministarstvima i lokalnoj samoupravi u Vranju sa zahtevom da se stanje u toj kompaniji, koja je u državnom vlasništvu, preispita zbog kako je navela "nepoštovanja prava radnika i guranja u bankrot kompanije koja je u 2012. godini napravila milijardu dinara duga".

"Osim što kasne, odnos plata u Jumku je jedan prema osam ili jedan prema deset što je nedopustivo za državno preduzeće u takvom stanju. Ne poštuje se minimalna cena rada, radničke plate idu od 10.000 do 15.000 dinara, a ponovo ima problema i sa nepovezanim radnim stažom", rekla je Veličković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja