Svilajnački dinosaurusi čekaju direktora

Dina park

Svilajnački dinosaurusi čekaju direktora

Srbija -
Prirodnjački centar je završen krajem prošle godine, zvanično nije otvoren, ali ga gosti posećuju

SVILAJNAC - Prirodnjački centar u Svilajncu sa dinosaurusima i dina parkom, jedini ove vrste u regionu, čeka prvog direktora, koga bi trebalo da dobiju do polovine juna.

Konkurs za direktora ovog Javnog preduzeća Skupštine opštine Svilajnac je raspisan i traje do 2.juna, izjavila je portparol opštine Ivana Todorov.

Prirodnjački centar je završen krajem prošle godine, zvanično nije otvoren, ali ga gosti posećuju, napomenula je Todorov. Na postavljanju eksponata radili su najeminentniji stručnjaci Srbije i inostranstva iz oblasti prirodnjačkih nauka.

U Centru su postavljeni skeleti diplodokusa, peterosaurusa i tiranosaurusa reksa, koji čine stalnu postavku "priroda praistorije" a koje su namenjeni naučnom delu prirodnjačkog centra. Na postavljanju i montaži skeleta radio je tim stručnjaka iz Holandije na čelu sa poznatim svetskim paleontologom Artom Valenom (Arrt Walen).

U Prirodnjačkom centru su i replike dinosaurusa, izrađenih u "Dinosaurer parku" u Reburgu kod Hanovera u prirodnim veličinama, namenjenih zabavnom dino parku u okviru Priodnjačkog centra, a koje su radili svetski najpriznatiji proizvođača replika dinosaurusa iz Nemačke.

Neki od dinosaurusa, a ima ih 20, su veličine i 20 metara. "Dino prak se nalazi na otvorenom, površine je oko 15.000 kvadratnih metara, a namenjen je prvenstveno najmlađim posetocima i njihovom uvođenju u svet nauke kroz igru".

Centralni deo dino parka zauzima model vulkana visine do deset metara sa simulacijom izbijanja lave, a postoji i ulaz u "unutrašnjost" vulkana gde će posetioci moći da posmatraju proces izbijanja lave i formiranje kupe. Oko vulkana je zelena površina sa izgrađenim minijaturnim jezercima u kojima će simbolično biti prikazana evolucija zemljine kore od Pangee do danas.

Izgradnja Naučno obrazovnog Prirodnjačkog centra u Svilajncu, prvog u Srbiji i na Balkanu, počela je 29. juna 2010. godine a temeljni kamen je položio bivši potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar đelić. Radovi su tada povereni domaćim graditeljima a vrednost investicije je 5.500.000 evra koje je obezbedila Evropska investiciona banka, za istraživanja i razvoj u javnom sektoru kojima raspolaže Ministarstvo nauke.

Na prestavljanju projekta, na početku izgradnje, je rečeno da će Prirodnjački centar, na oko 3.000 kvadratnih metara, pored radionica i dela za naučno istraživanja, imati izložbeni prostor na kojem će biti replike dinosaurusa među kojima i najstarije vrste, starog 245 miliona godina u prirodnoj veličini, orginalni fosili i prikaz životinjskog sveta praistorije.

U okviru Centra biće i "3 D" bioskop za naučne i dokumentarne filmove, a novac od karata za izložbeni deo, ulagaće se u naučn-ištraživačke programe iz oblasti geologije, klimatologije, ekologije, palentologije....

S obzirom na lokaciju, "koridor 10", očekuje se da će ga godišnje posetiti 120.000 ljudi i da će upotpuniti turističku ponudu Pomoravlja i Resave. Zapošljavaće 30 radnika raznih obrazovnih profila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja