Ubedljiva pobeda naprednjaka u Kosjeriću

Ubedljiva pobeda naprednjaka u Kosjeriću

Srbija -
SNS sa DSS i NS osvojila 15 od 27 odborničkih mesta za skupštinu opštine Kosjerić

KOSJERIĆ - Srpska napredna stranka, sa koalicionim partnerima DSS i NS, prema obrađenim rezultatima sa svih 29 biračkih mesta na izborima u opštini Kosjerić osvojila je 15 odborničikh mandata odnosno 48,39 odsto glasova birača izašlih na izbore, izjavio je u nedelju veče šef izbornog štaba te stranke u Kosjeriću Luka Petrović.

Petrović je rekao da je izlaznost na birališta prema obrađenim podacima te stranke bila 68,06 odsto odnosno da je na birališta izašlo 7.064 glasača i ponovio da je SNS sa DSS i NS osvojila 15 od 27 odborničkih mesta za skupštinu opštine Kosjerić.

On je precizirao i da je koalicija DS-LDP, prema tim ppodacima, osvojila pet mandata sa osvojenih 18,05 odsto glasova, SPS-PUPS-JS-URS tri mandata sa 11,83 odsto osvojenih glasova, SPO dva mandata sa 8,57 odsto glasova i SDPS Rasima Ljajića takođe dva mandata sa osvojenih 6,53 odsto glasova, dok su ostale liste bile ispod cenzusa.

"Želeo bih da se zahvalim građanima Kosjerića na iskazanom poverenju SNS i njenom lideru Aleksandru Vučiću", rekao je Petrović.

On je ukazao da će se SNS truditi da nastavi putem koji je započeo Vučić i da Kosjerić, koji je, kako je naglasio, dugo godina zapostavljan i sistematski uništavan, konačno krene pravim putem.

Na lokalnim izborima u Kosjeriću u 20 časova zatvoreno je svih 29 biračkih mesta na kojima je birano 27 odbornika u opštinskom parlamentu.

Kako je izjavio predsednik opštinske izborne komisije Goran Jevtović izbori su protekli bez incidenata, uz veliku izlaznost meštana.

"Do 18 časova glasalo je 62 odsto birača i naša je procena da je do zatvaranja birališta svoju građansku dužnost ispunilo sigurno oko 70 odsto upisanih u birački spisak", rekao je Jevtović.

On je dodao da opštinskoj izbornoj komisiji u toku dana nije stigao ni jedan prigovor biračkih odbora.

U toj maloj opštini u zapadnoj Srbiji glasanje za 27 mesta u opštinskom parlamentu odvija se na 29 birališta, a u birački spisak upisano je nešto preko 10.000 glasača. Biračima je na raspolaganju sedam izbornih lista od kojih su tri koalicione, tri stranačke i jedna grupe građana. Prvi nezvanični rezultati lokalnih izbora u Kosjeriću mogu se očekivati večeras posle 10 sati, kažu u Komisiji.

Na lokalnim izborima u ovom gradu u junu 2009. godine vlast je formirala Demokratska stranka (DS). U oktobru 2012. godine dolazi do prekomponovanja vlasti po ugledu na Republiku. Odborničku većinu do ovih izbora činili su Srpska napredna stranka (SNS), Nova Srbija (NS), Demokratska stranka Srbije (DŠ) sa po četiri mandata, koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), Jedinstvena Srbija (JS) sa tri i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) jedan odbornik.

U Kosjeriću su u opoziciji Demokratska stranka (DS) sa osam mandata, Srpski pokret obnove (SPO) sa dva i Liberalnodemokratska partija (LDP) sa jednim mestom u lokalnoj skupštini.

Svih 29 biračkih mesta u Kosjeriću otvorena su jutros na vrema i za sada izborni proces teče neometano, rekao je agenciji Beta sekretar Opštinske izborne komisije Milenko Kovačević.

Za 27 mesta u opštinskom parlamentu konkuriše 158 odborničkih kandidata sa sedam izbornih lista koalicija, stranaka i grupa građana koje učestvuju na izborima u tom gradu. U birački spisak upisano je 10.257 birača koji danas glasaju na 29 birališta u ovoj opštini.

Odborničku većinu u prethodnom sazivu činila je koalicija okupljena oko naprednjaka i socijalista dok su u opoziciji bile Demokratska stranka, Liberalnodemokratska partije i Srpski pokret obnove. Prve podatke o izlaznosti Opštinska izborna komisija saopštiće danas posle 10.30 časova.

SPS i URS treći

Koalicija SPS-PUPS-JS-URS osvojila je treće mesto na lokalnim izborima u Kosjeriću, osvojivši 12 odsto glasova, saopštio je URS.

„Izborni rezultat kojim smo zadržali mandate u Skupštini opštine Kosjerić dokaz je da je politika decentralizacije Ujedinjenih regiona Srbije prepoznata i da je dobila podršku građana. Očekujemo da će ta podrška rasti, jer su ovu listu nosili lokalni ljudi", naveo je u saopštenju portparol URS Marko Selaković, ocenivši da za tu stranku treće mesto nije neuspeh.

On je pobednicima, koalicija na čelu sa SNS, čestitao na pobedi, konstatujući da je drugo mesto po broju osvojenih glasova zauzela DS, a da su cenzus još prešli SPO i SDPS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track