Beli orlovi vratili Novi Bečej u srednji vek

Oživeli davno prohujalo vreme

Beli orlovi vratili Novi Bečej u srednji vek

Srbija -
Članovi udruženja “Beli orlovi”iz Beograda razbuktali maštu na Tiskom keju u Novom Bečeju i manastiru Arača iz 13. veka

NOVI BEČEJ - Povratak u srednji vek!

Mama, mama, pa ovo je interesatnije od filma “Gospodar prstenova” . Vidi kakav mač i oklop ima ovaj vitez. Sigurno bi ko od šale pobedio orke i trolove. Baš mu je lepa i princeza- komentarisao je plavokosi šestogodišnjak dok je pogledom gutao, u njegovim očima, ogromnog i neustrašivog viteza.

Četrdesetak vitezova u pratnji svojih princeza, ožživelo je na Tiskom keju u Novom Bećeju srednjevekovne veštine i zanate 13. i 14. veka. Pored spektakularnih viteških borbi koje su demostrirali članovi udruženja “Beli orlovi”iz Beograda, posetioci su mogli da se sa njima okušaju u gađanju lukom i strelom.

Za one koji nemaju avantursitički duh, priređen je sednjevekovni vašar na kojem su mogli da kupe razne pletene stvari od pruća i suvenire

- Naše udružženje fokusiralo se na 13. i 14 vek. Pokušavamo da javnost upoznamo sa slavnim periodom srednjevekovne Srbije koje su odlikovali herojstvo, viteštvo, ali i razni zanati. Trudimo se da verno prikažemo sve aspekte života naših predaka. Rado smo se odazvai pozivu Novobečejaca- kaže Dušan Kovijanić, član udruženja “Beli orlovi”.

Održžano je i internacionalno takmičenje u spremanju srednjevekovne hrane. Učesnici iz naše zemlje, ali i gosti iz Mađarske, i ambasada Norveške i Švedske, mogli su da koriste samo namirnice koje su tada bile na meniju.

Među pripremljenim mezetlucima dominirale su riblji specijaliteti- punjena pastrmka i dimljeni losos, ali i gulaš od divljači.I kraj manastira “Arača” iz 13.veka, istorijskog spomenika prvog reda, koji je desetak kilometara udaljen od Novog Bečeja , sve je bilo u znaku Srednjeg veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja