Nikolić prisustvovao koncertu Konstantin Magnus

Hepening na Niškoj tvrđavi

Nikolić prisustvovao koncertu Konstantin Magnus

Srbija -
Muzički spektakl "Konstantinus Magnus" delo je autora Aleksandra Sanje Ilića, a tokom spektakla korišćeni su vizuelni i drugi scenski efekti, a završetak je publika dočekala na nogama i aplauzom

NIŠ - Muzičko-scenski spektakl "Konstatinus Magnus", u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta, održan je večeras u Niškoj tvrđavi, a prisustvovao mu je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U spektaklu, koji je trajao gotovo dva sata, uživala je publika koja je ispunila letnju pozornicu Niške tvrđave

Gledaoci su mogli da vide izuzetnu scenografiju, kao i koreografiju, a na spektaklu je učestvovao veliki broj izvođača ansambla koji čine simfonijski orkestar, balet i hor Narodnog pozorišta, grupa Balkanika i solisti među kojima je i Snežana Šuvaković Savić.

Delo koje predstavlja epski muzički spektakl, podeljeno je u 15 celina u kojima se kroz muziku, pokret, video materijale i scenske efekte prikazani razni aspekti života cara Konstantina Velikog.

Muzički spektakl "Konstantinus Magnus" delo je autora Aleksandra Sanje Ilića, a tokom spektakla korišćeni su vizuelni i drugi scenski efekti, a završetak je publika dočekala na nogama i aplauzom.

Pre početka spektakla, prisutnima se obratio ambasador Turske Mehmet Kemal Bozai, koji je poručio da zemlje kao što su Turska i Srbija, koje su kolevke civilizacije i ponosni naslednici bogate multukulturalne i multireligijske koegzistencije, treba da budu na čelu, kao zagovornici univerzalnih vrednosti koje okupljaju narode i civilizacije.

On je dodao da je to jedini način da se spreče sudari civilizacija i umesto toga postigne savez civilizacija.

Bozai je rekao da mu je čast što prisustvuje ovom istorijskom događaju na "ovom istorijskom mestu" i naveo da su se okupili kako bi slavili versku toleranciju, oličenu u Milanskom ediktu, dokumentu svetskog kulturnog nasleđa.

Dokument na koji je pečat stavio Car Konstantin Veliki, ukazao je ambasador, omogućio je svakome da ispoveda veru koju želi.

"U svom Ahidname, dokumentu koji je predao hrišćanskim sveštenicima Sultan Mehmet je omogućio istu plemenitu stvar", rekao je Bozai.

Na ulasku u tvrđavu goste koncerta su dočekale veštalke i rimski legionari obučeni kao iz vremena Konstatntina Velikog.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track