Milojkovići žive u nemačkom bunkeru
Foto: RTS

Svedok okupacije

Milojkovići žive u nemačkom bunkeru

Srbija -
Puškarnice su pretvorili u svetlarnike, a neobično zdanje savršeno je za hotel

LAPOVO - Porodica Milojković iz Lapova nemački bunker iz Drugog svetskog rata adaptirala je u životni prostor.

U Lapovu je posle oslobođenja bilo nekoliko takvih građevina, ali je do danas ostao samo bunker koji je sagrađen na imanju te porodice, dok su ostali srušeni.

Od nekoliko očuvanih bunkera, koje su duž puteva i pruga u Srbiji tokom Drugog svetskog rata gradile nemačke okupacione vlasti, jedan se nalazi u Lapovu kod Kragujevca.

Podignut je na imanju porodice Milojković, koja je pre petnaestak godina odlučila da ga adaptira i pretvori u životni prostor. Zbog neposredne blizine železničkog čvora, imanje prodice Milojković nemačkim vlastima bilo je strateški važno. Vozovi koji su tuda prolazili bili su veza istočnog i zapadnog fronta.

Lapovac Borislav Milojković, još kao dečak, gradio je bunker zajedno sa seljacima iz okolnih sela. Danas, sedam decenija kasnije, on se nalazi na istom mestu. Borislavljev sin Veroljub je 1996. godine odlučio da od glomazne građevine napravi koristan prostor.

"Cigla od kog je bunker sagrađen je kvalitetna i najverovatnije je doneta iz razrušenog Beograda. Vidi se da je to staroplanska cigla, šira je nego obična", kaže današnji vlasnik neobičnog zdanja.Izgled bunkera nije znatnije menjan. Fasada je ostala autentična, a na njoj su i danas vidljivi tragovi borbe tokom povlačenja nemačkih trupa iz tog kraja.

Odlukom Narodnog odbora, bunker je dat na korišćenje porodici Milojković, bez mogućnosti promene izgleda i namene. Na predlog arhitekata, nekadašnje puškarnice pretvorene su u svetlarnike, a sa poslednjeg nivoa pruža se pogled na celu varoš.

To je, kaže njegov vlasnik, dobra prilika da ga iskoristi i u ugostiteljske svrhe. "Lapovo je na sredini železničkog i putnog pravca i ovaj bunker, u tom slučaju može da postane hotel-bunker", kaže Veroljub i dodaje da je ovaj objekat nemoguće srušiti. Iako je u ovom kraju, posle rata, bilo nekoliko sličnih, bunker Milojkovića danas je jedini svedok vremena okupacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track