Svi za Novi Sad: Postavljen bedem za odbranu kameničke crkve
Foto: Rtv

Svi za Novi Sad: Postavljen bedem za odbranu kameničke crkve

Srbija -
Obezbedili smo dve pumpe da vodu koja prodire u podrum hrama vratimo u Dunav, rekao je Tomislav Bokan
SREMSKA KAMENICA - Aktivisti koalicije "Svi za Novi Sad", danas su u Sremskoj Kamenici napravili bedem za odbranu Crkve rođenja Presvete Bogorodice od poplavnog talasa čija se kulminacija očekuje narednih dana zbog visokog vodostaja Dunava.

Predsednik Gradskog odbora Srpskog pokreta obnove i pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Jelić apelovao je na sugrađane kojima je potrebna pomoć zbog poplava da se jave aktivistima i volonterima SPO-a i Narodnog pokreta "Dinara-Drina-Dunav".

"Jedan od objekata ugroženih poplavama je Crkva rođenja Presvete Bogorodice u Kamenici, koju ćemo, nadam se, spasiti od oštećenja. Na njihov poziv smo došli zajedno sa svojim aktivistima iz Srpskog pokreta obnove i Narodnog pokreta "Dinara, Drina, Dunav", da svojim primerom pokažemo da samo ako smo solidarni i složni, možemo prevazići nevolje i probleme izazvane nepogodama. Ujedno apelujemo na sve naše sugrađane, da budu u pripravnosti narednih dana i pomognu svojim komšijama i prijateljima u nevolji. Ukoliko stari i iznemogli sugrađani nemaju koga da zovu u pomoć, neka pozovu naše aktiviste-volontere na telefon 423-155 koji će dežurati u Radničkoj 20 i čekati njihov poziv", istakao je Jelić.

Prema rečima predsednika Pokreta "Dinara-Drina-Dunav", Tomislava Bokana, uz bedem su obezbeđene i pumpe za suvišnu vodu.

"Obezbedili smo dve pumpe da vodu koja prodire u podrum hrama vratimo u Dunav. Apelujemo na građane da se odazovu i pomognu ugroženima, a mi ćemo uvesti danonoćna dežurstva dok ovakvi uslovi traju", dodao je Bokan.

Protojerej Teodor Katić, paroh Crkve rođenja Presvete Bogorodice, naveo je da je crkva 2006. godine zbog poplave već pretrpela veliku štetu.

"Nadam se da smo ovaj put na vreme reagovali, znajući šta nas čeka ako su prognoze tačne. Svetinja se mora odbraniti. U Hramu će biti oformljen štab odakle će biti pružana pomoć ugroženim građanima, a kada prođe sve, zahvalićemo se Gospodu. Verujem u ove ljude i nadam se da će ih biti još više", izjavio je Katić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track