Palma i 120 opštinara iz cele Srbije otputovalo u Rim
Foto: Beoinfo

Palma i 120 opštinara iz cele Srbije otputovalo u Rim

Srbija -
Reč je o 120 ljudi, privrednika iz cele Srbije, predsednika opština i gradonačelnika i 25 medicinara Doma zdravlja u Jagodini, a delegaciju predvodi, predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Markovic Palma

BEOGRAD - Sa aerodroma "Nikola Tesla" jutros je za glavni grad Italije Rim, u organizaciji Skupštine grada Jagodine, otputovala privredno politička delegacija gde će ostati do 21. juna.

Reč je o 120 ljudi, privrednika iz cele Srbije, predsednika opština i gradonačelnika i 25 medicinara Doma zdravlja u Jagodini, a delegaciju predvodi, predsednik Skupštine grada Jagodine i narodni poslanik Dragan Markovic Palma.

Domaćin delegaciji je Kompanije "Vibak" koja će u Industrijskoj zoni u Jagodini, na "koridoru 10" u avgustu početi izgradnju Fabrike za proizvodnju BOPP filmova za pakovanje i adhezivnih traka za različite sektore, vrednu 60.000.000 evra. Reč je o najvećoj investiciji ove godine u Srbiji.

"Za šest meseci ovo je naša treća poseta Italiji, a rezulatta je četiri potpisana ugovora o izgradnju fabrika u Jagodini, jedna već radi", rekao je Marković na konferenciji za novinare na aerodromu pred let u Italiju i istakao da očekuje da poseta Rimu bude berićetna.

"Italija je najbolje tržište za investitore koje možemo dovesti u Srbiju zato jer je u Italiji prosečna bruto plata 2. 200 evra, a u Srbiji oko 700 evra, zato što Italija, ako izvozi u Rusiju mora platiti carinu, a iz Srbije ne i zato što se u Srbiji dobija subvencija za nova radna mesta, a toga nema u Italiji", rekao je Marković.

Italija je i najveći investitor u Srbiji, dodao je Marković. Naravno, ako hoćete investotore iz Italije morate im ići na noge i pričati im da u Srbiji postoji ekonomska sigurnost i politička stabilnost, da u Jagodini mogu dobiti za 15 dana dozvolu za izgradnju i da su svi koji su do sada investirali u ovom gradu prezadovoljni, dodao je Marković.

Danas, prvog dana posete Rimu, delegacija će posetiti jednu kompaniju za proizvodnju nameštaja, kojoj će Marković ponuditi saradnju sa Fabrikom nameštaja "Oprema"iz Jagodine koja zapošljava 80 odsto invalida.

Drugog dana centralni deo posete je susret i razgovor sa privrednicima Rima, a delegaciju iz Srbije primiće i zamenik ministara ekonomije Italije, koga će Marković, kako je rekao pozvati da dođe u Jagodinu i Srbiju.

Planiran je i susret Markovića za gradonačelnikom Rima.

Medicinari, koji su u delegaciji, posetice jednu od Klinika u Rimu gde će se upoznati sa načinom rada u njima i razmeniti iskustva.

Marković je istakao da put za Italiju i boravak delegacije snose donatori "kojima je stalo da bude što više zaposlenih u Srbiji, i niko, ni Jagodina ni opštine čiji čelnici putuju, ni jedan dinar ne daju iz budžeta".

Privredno političkoj delegaciji Srbije u Rimu, priključiće se i ambasador Srbije u Italiji Ana Hrustanović sa saradnicima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track