OD DŽEPARCA: Leskovački klinci sami ograđuju igralište
Foto: Nemanja Pancic

Dobrovoljci

OD DŽEPARCA: Leskovački klinci sami ograđuju igralište

Srbija -
Za više od 100 mališana leskovačkog naselja između ulica Nikole Skobaljića i Ilije Strele, malo igralište između zgrada je najbliže mesto gde mogu da igraju fudbal i košarku

LESKOVAC - Deca iz jednog stambenog bloka u Leskovcu odlučila su da sama ograde teren za mali fudbal kako bi imala gde da se igraju tokom raspusta.

Za više od 100 mališana leskovačkog naselja između ulica Nikole Skobaljića i Ilije Strele, malo igralište između zgrada je najbliže mesto gde mogu da igraju fudbal i košarku.

Ravnopravno, dečaci i devojčice uzrasta od šest do 15 godina su prvo skinuli staru i oštećenu žičanu ogradu oko terena i sortirali delove koji mogu da se iskoriste i delove koje će prodati na otpadu sekundarnih sirovina.

"Ograda je stara i oštećena, pa nam je lopta stalno odlazila daleko iza gola. Zbog toga godinu dana nismo igrali fudbal već samo košarku. Kad nam je to dosadilo, rešili smo da sami skinemo kompletnu ogradu i da dobre delove postavimo iza jednog gola i to nam je kao što vidite uspelo. Mislim da ćemo ubrzo sve da završimo i biće to lepo igralište", objašnjava Bogdan Milutinović.

U akciji uređenja terena učestvuje više od 30 dece i svako ima tačno zaduženje šta treba da radi.

"Ja sam sa svojim drugarima zadužen da odvajam ovu staru žicu i da stavljam u kolica. Kad napunimo ova kolica, oteraćemo to na otpad i za novac koji dobijemo, kupićemo novu žičanu ograde. Moramo to sami da uradimo jer ako mi hoćemo da se igramo, mi ćemo i da uredimo teren, ali nećemo dati starijima da ga ponovo oštete“, kaže Stefan Vučićević.

Pored dobrovoljnog rada, mališani su izdvojili i deo džeparca za kupovinu ograde i farbe.

"Pare smo sakupili tako što smo svi dali od džeparca. Onda smo išli od stana do stana i ljudi su nam poklanjali po neki dinar i mislim da već imamo za deo nove ograde. Imamo dobru volju i mislim da je to najvažnije jer kada imate volju možete sve da uradite“, ozbiljno komentariše devetogodišnji Luka Gospodarov.

Vlasnici nekoliko privatnih prodavnica odlučili su da vredne mališane snabdevaju sokovima.

"Oduševljen sam njihovim entuzijazmom i rekao sam prodavačicama da im, kad god zatraže, daju sokove i sladoled. Mi stari treba da se ugledamo na njih, kako oni to rade“, kaže vlasnik prodavnice u blizini igrališta.Leskovački mališani koji sami ograđuju teren za mali fudbal, kažu da će posao završiti "u roku“ i da će već sledeće nedelje organizovati turnir u malom fudbalu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track