Kruševačka Zvezda šije za Francuskinje

Izvoz

Kruševačka Zvezda šije za Francuskinje

Srbija -
Reč je o 1.590 sukanja i 720 ženskih pantalona namenjenih inostranom tržištu

KRUŠEVAC - Konfekcija “Zvezda” u Kruševcu isporučiće danas 1.590 komada suknji i 720 ženskih pantalona preduzeću “Rudnik” iz Gornjeg Milanovca za francusko tržište, a vrednost ugovorenog posla iznosi 1,5 miliona dinara, rekao je novinarima direktor Milorad Ilić.

Ovo je prva isporuka od kako je posle tromesečne pauze kruševačka konfekcija u junu pokrenula proizvodnju”, rekao je Ilić i dodao da će radnici, kojima se duguje 14 zarada sledeći lični dohodak primiti u avgustu.

Prema Ilićevim rečima, poslovi sa Rudnikom, takozvani lon poslovi, ugovoreni su do septembra, međutim on ukazuje da takva vrsta poslova ne bi smela da bude perspektiva konfekcije. Dodao je da je za normalno funkcionisanje Zvezde mesečno potrebno 4,5 miliona dinara, kao i da takav obim poslova neće moći da se realizuje pre oktobra.

Kada je reč o privatizaciji, Ilić kaže da postoji zaintresovan kupac za kupovinu konfekcije, a ne samo imovine podsetivši da je Zvezda opterećena i mnogim dugovanjima – 14 zarada se duguje radnicima (50 miliona dinara) i 95 miliona dinara na ime poreza i doprinosa od 2005.godine do danas.

Osim toga, državnim poveriocima se duguje 38 miliona dinara, od toga EPS-u 35 miliona dinara, komunalnim preduzećima dva miliona i milion dinara na ime različitih taksi. Takođe, Fondu za razvoj se duguje 15 miliona dinara, kao i 6,6 miliona dinara na ime kapitalne dobiti jer su prodata dva veća lokala. S druge strane, Zvezda nema potraživanja.Ilić smatra da je rešenje u pronalaženju strateškog partnera koji će omogućiti nastavak proizvodnje, kao i da teška konfekcija što je osnovna delatnost Zvezde ima perspektivu u poslovima sa državom rekavši da su već urađeni i verifikovani uzorci uniformi za Vojsku Srbije, MUP, Narodnu banku i najveću službu obezbeđenja.

Konfekcija “Zvezda” se u procesu restrukturiranja nalazi od 21. januara 2011.godine, a tome su prethodile tri neuspešne aukcije. U ovom preduzeću, koje je 2005.godine otišlo u stečaj nekada je radilo 2.500 ljudi, a danas ima 150 radnika.Broj radnika je drastično smanjen 2005.godine kada je fabrika izašla iz stečaja 2005. godine, sa 850 na 150, a u istom periodu broj maloprođanih objekata je sa 50 smanjen na 10, a danas ih ima osam.Od 1. aprila radnici su zbog nedostatka posla po razlicicitim osnovama bili na odsustvu, a posle tromesečne pauze je ponovo pokrenuta proizvodnja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track