NESTAŠICA: Kragujevcu fali nulta krvna grupa

Apel davaocima

NESTAŠICA: Kragujevcu fali nulta krvna grupa

Srbija -
Rezerve su na minimumu, a ova krvna grupa najpotrebnija je u hitnim slučajevima

KRAGUJEVAC - Klinički centar u Kragujevcu pozvao je danas dobrovoljne davaoce da daju krv, jer toj ustanovi nedostaje nulta negativna krvna grupa.Načelnica Službe za transfuziju Zvezdana Lojpur rekla je da su rezerve nulte negativne krvne grupe na minimumu.

Ona je dodala da je nulta krvna grupa najpotrebnija u hitnim slučajevima i kada kod pacijenta ne može da se utvrdi koju krvnu grupu ima, ali da se zasad hitni zahvati obavljaju bez zastoja.

Prema njenim rečima, za ostale intervencije mora da se pravi selekcija, što je veoma teško, jer je svim pacijentima potrebna pomoć. "Trudimo se da izađemo u susret potrebama na svakom odeljenju Kliničkog centra i da ne opstruišemo nijedan operativni zahvat jer su ionako liste čekanja velike", rekla je Lojpur. Ona je pozvala dobrovoljne davaoce da pomognu, ali i takozvane porodične davaoce koji daju krv za rođake u bolnici.

Služba za transfuziju Kliničkog centra u Kragujevcu organizovaće akciju dobrovoljnog davanja krvi u četvrtak 25. jula od 11 do 16 sati u bašti hotela "Kragujevac". Dobrovoljni davaoci dobiće od Sportskog centra Park u Kragujevcu sezonsku kartu za kupanje na otvorenim bazenima, najavili su organizatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track