UZBUNA: Gori Tara, grom zapalio šumu iznad Mokre Gore

Svi vatrogasci na terenu

UZBUNA: Gori Tara, grom zapalio šumu iznad Mokre Gore

Srbija -
Šuma na brdu Panjak zapalila se posle sinoćnjeg nevrema

BEOGRAD - Iznad Mokre Gore vatrogasci se bore sa požarom koji je zahvatio površinu od desetak hektara na kojoj se nalazi četinarska šuma, izjavio je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.

Babić je rekao da još nije lokalizovan požar, koji je zbog udara groma izbio sinoć na Mokroj Gori na području Mesne zajednice Osojnica na granici sa BiH kod graničnog prelaza Panjak. Za sada nisu ugroženi objekti, ni građani i nema povređenih osoba, naglasio je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Babić je objasnio da je reč o prizemnom požaru i da se na terenu nalazi 15-ak vozila, a da se protiv vatrene stihije bori oko 60 ljudi.

Na gašenju požara angažovane su ekipe iz mnogih mesta, Užica, Čajetine, Mokre Gore, Bajine Bašte, Valjeva, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, pripadnici "Srbijašuma" i jedinica lokalne samouprave, naveo je Babić.Babić je rekao da ekipe rade na krčenju protivpožarnih puteva, ali da rad na gašenju otežava veoma nepristupačan teren. On je najavio da će nadležne ekipe stalno biti na terenu, jer zbog visokih temperatura i vetra postoji opasnost i od širenja požara.

Babić je upozorio građane da ne spaljuju strnjišta i korov, jer je reč o materijama organskog porekla, što može izazvati požar i ubrzati njegovo širenje. On je, takođe, poručio građanima da u situacijama, kada primete požar, što hitnije jave vatrogasnoj jedinici, kako bi blagovremeno intervenisala.

Požar na Mokroj Gori ne ugrožava kuće

Požar na Mokroj Gori zahvatio je 15 hektara niskog rastinja u četinarskoj šumi na teško pristupačnom terenu planine Tare i ne ugrožava objekte, a u gašenju učestvuju 63 vatrogasca, saopštio je Sektor za vanredne situacije.

Ne palite travu, pozovite 193

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, kako bi se sprecila opasnost od požara. Građani koji primete šumske požare, treba da obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track