Najnovije vesti

UJELA GA ZMIJA: Umalo umro jer Hitna nije imala gorivo

Jedva preživeo

UJELA GA ZMIJA: Umalo umro jer Hitna nije imala gorivo

Srbija
Ukućani su pozvali Hitnu pomoć u Žitorađi, koji su im savetovali da nađu nekoga i da me što pre prevezu jer oni nemaju kola, ali ni gorivo da bi došli i ukazali mi pomoć na licu mesta, priča Časlav Rakić

ŽITORAĐA - Časlav Rakić (47) iz sela Rečica u žitorađskoj opštini, umalo nije nastradao od ujeda zmije šarke dugačke oko jedan metar, koja ga je ujela dok je brao šljive. Časlav tvrdi da su ga minuti delili od smrti, a kada su njegovi ukućani pozvali Hitnu pomoć u Žitorađi oni su odgovorili da nemaju kola, a ni gorivo i uputili ga da se snađe za prevoz i sam dođe do Doma zdravlja u ovoj varošici.Časlav je od mesta u polju gde ga je ujela zmija do svoje kuće trčao skoro jedan kilometar, a onesvestio se na samom kućnom pragu."Oko podneva pošao sam sa suprugom da berem šljive. Ona je išla ispred a ja iza nje. Kada smo već stigli do šljivaka, osetio sam jak bol u levoj nozi iznad skočnog zgloba. Prvo sam pomislio da sam se ubo na neki trn ili koprivu, ali sam onda video zmiju koja se bacila ispred mene i zamakla u travu. Sve se odvijalo u nekoliko trenutaka a ja pretpostavljam da je zmiju nagazila supruga, a da je ona ujela mene", priseća se Časlav prizora koji ga je umalo koštao glave.Kaže da je u tim trenucima bio priseban i da je rekao supruzi: "Ujede me zmija, daj kanap da podvežem ranu". U početku nije ništa osećao, ali kako je vreme prolazilo bilo mu je sve gore. Shvatio je da ga trenuci dele od sigurne smrti, pa je nakon što je vezao kanapom mesto iznad rane, potrčao ka kući. Seća se da se osećao sve lošije i da ga je oblivao hladan znoj. Rakić je u bolnicu primljen sa burnom reakcijom na mestu ujeda i sa vidljivim tragovima ujeda zmije."U početku nisam ništa osećao, ali kako je vreme prolazilo bilo mi je sve gore. Osećao sam užasnu toplinu, mučninu u stomaku, mislio sam da sam gotov. Na kućnom pragu sam se onesvestio, a ukućani su pozvali Hitnu pomoć u Žitorađi, koji su im savetovali da nađu nekoga i da me što pre prevezu jer oni nemaju kola, ali ni gorivo da bi došli i ukazali mi pomoć na licu mesta. Tada je moja supruga pozvala sina koji me je odvezao u Dom zdravlja u Žitorađi, odakle su me odmah prevezli u Urgentni centar prokupačke bolnice", kaže Časlav.On tvrdi da mu ovo nije prvi susret sa opasnim gmizavcima i da je i do sada često viđao zmije u polju jer bere pečurke i šipurak tokom sezone, ali da su one u glavnom bežale i nikada do sada nije imao slične neprijatnosti. Iako još uvek trpi velike bolove i prima terapiju na Infektivnom odeljenju bolnice u Prokuplju, Časlav je imao smisla i za šalu."Vidite kako su žene otrovne, njih čak ni zmije ne ujedaju. Kako drugačije objasniti da iako je supruga išla ispred mene, šarka se okomila na mene a ne na nju", šaljivo kaže nesrećni čovek kome je noga vidno otečena i u boji koja je karakteristična za boju kože zmije šarke. U prokupačkoj bolnici kažu da je Časlav primljen u teškom stanju i da je ujed mogao da bude i koban po njegov život da nije na vreme zbrinut.

"Pacijent je primljen sa burnom reakcijom na mestu ujeda i sa vidljivim tragovima ujeda zmije. Odmah mu je ukazana lekarska pomoć i primio je serum protiv zmijskog ujeda, ali je zbog komplikacija koje su se pojavile smešten na odeljenje Intenzivne nege, gde prima terapiju", rekla je Jelena Pantović, portparol prokupačke bolnice naglašavajući da je njegovo stanje sada stabilno i da se uskoro očekuje potpuni oporavak.Inače, od početka godine se u ovu ustanovu od ujeda zmija javilo desetak pacijenata i svi su uspešno zbrinuti.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...