Žitište: Častili se mega omletom od 1.007 jaja
Foto: Saša Urošev

U srpskoj prestonici piletine

Žitište: Častili se mega omletom od 1.007 jaja

Srbija -
Sa “Čiken-festa” niko nije vratio gladan, jer su domaćini pripremili najveću kajganu na svetu, a gurmane počastili pilećim paprikašom

ŽITIŠTE: Oni imaju jaja!

Ni sedmi hepening u čast pileta koji je od petka do nedelje održan u Žitištu, nije mogao da protekne bez pripreme džinovske kajgane. Deset umešnih meštanki pripremilo je mega omlet od 1007 jaja. Više im je vremena trebalo da u 1.200 kilograma teškom tiganju, prečnika tri metra, polupaju sva jaja, nego da ih ispeku i posluže ogladnelim posetiocima “Čiken-festa”:

"Kajganu smo pripremile za tačno tri minuta i 15 sekundi. U njenom ukusu uživalo je nekoliko stotina gurmana. Iz Žitišta se niko nije vratio gladan, jer smo organizovali i takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša, ali i brzom jedenju ćevapa od, razume se, piletine", rekla je Kata Niković, dok je vešto baratajući ogromnom varjačom, pazila da kajgana ne zagori.

Kati i njenim koleginicama imponovalo je što je kajganu pohvalio i Zijo Valentino, fronten “Valentina”. Hari Varešanović i članovi grupe “Hari Mata Hari” nisu okusili mega kajganu samo zato što su nastupili dan ranije. Kao uspomenu na nastup u Žitištu, poneli su fotografije ispred čuvenog spomenika Rokiju Balboi:

"Tri metra visok spomenik delo je hrvatskog vajara Borislava Staparca. Otkriven je na prvom “Čiken festu”. O spomeniku u našem mestu jedna kanadska ekipa snimila je dokumentarni film. Interesantno je da se u njemu pojavljuje i Silvester Stalone i priznaje da mu je drago što je, i nakon toliko godina, lik koji je o tumačio, ostao uzor mladim generacijama", rekao je za Kurir Bojan Marčeta, po čijoj je ideji u Žitištu i podignut spomenik.“Čiken fest” se organizuje u mestu u kojem posluje i kompanija “Agroživ”, domaći lider u preradi živinskog mesa. Organizator ovogodišnje manifestacije bila je opština Žitište. Uz obilje pileće hrane, posetioci su uživali i u koncertima Milana Topalovića-Topalka, Saše Matića i učesnika Prvog glasa Srbije, čuvenog pumpadžije iz Žitišta Borisa Petrovića. Žitište je od petka do nedelje doživelo pravi desant. Varošicu je posetilo više od 25.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja