Pola Šumadije bez vode za piće

Ljudi žedni, a vrućine paklene

Pola Šumadije bez vode za piće

Srbija -
Strašno zbog pucanja cevi na glavnom cevovodu najmanje pet dana vodu neće imati stanovnici Čačka, Gornjeg Milanovca, Guče, Požege... Najteže Vladimirčanima, koji skoro tri meseca tako žive

BEOGRAD - U 21. veku bez osnovnih uslova za život.Na plus 40 stepeni prethodnih dana pola Srbije nema vode, a najgora situacija je u Vladimircima, Čačku, Gornjem Milanovcu, Guči, Požegi, Arilju. Naime, u selu Vukšić u opštini Vladimirci meštani su skoro tri meseca bez vode, a nakon što je pre dva dana došlo do pucanja cevi na magistralnom cevovodu sistema „Rzav“, još pet opština je bez vodosnabdevanja.- U Čačku, Gornjem Milanovcu, Arilju, Požegi i Guči naredna tri dana sigurno neće biti vode zbog naprsnuća vodovodne cevi, koja je najverovatnije pukla na dva mesta - rekao je direktor JP „Rzav“ Ljuba Lazović.Nijedna javna česmaGrađani su očajni i na razne načine se dovijaju kako bi došli do vode za piće i kupanje, a samo Čačak ima 78.000 stanovnika.- Nemamo nijednu javnu česmu sa koje bismo mogli da se snabdevamo vodom dok se kvar ne sanira. Najgore je što ne možemo da se istuširamo, a vrućine su nesnosne - kaže Ljubica Marković iz Čačka.Za razliku od Čačana, meštani Vukošića muku muče već skoro tri meseca. Kurir je već pisao o tome, ali ništa se nije promenilo.- Posle vašeg teksta došla nam je voda na dva sata. Uspeli smo da sipamo dve kofe, i to je sve. I dalje nam je stoka žedna, ne možemo stvari da operemo, a o vodi za piće da i ne govorim - kaže Ljubiša Rapaić, meštanin Vukošića.Nadležni ne odgovarajuIz JKP „Izvor“, koje obezbeđuje vodu za meštane Vladimiraca, niko ne želi da komentariše zašto je nema.- Molim vas nazovite kasnije, tada će možda direktor biti tu. Ja ništa ne mogu da vam kažem jer nisam ovlašćena da dajem bilo kakve informacije - rekla nam je radnica JKP „Izvor“ koja se javila na telefon.I meštani Leskovca suočili su se s nestankom vode. Zbog havarije na magistralnom cevovodu Leskovac je u petak u ponoć ostao bez vodosnabdevanja. Srećom, dva dana kasnije kvar je saniran.

Zoran Pantović
Zoran Pantović

U Guči nisu primetili da nema vodeMeštani Guče u nedelju, kad je bio poslednji dan Sabora trubača, a kad je došlo do pucanja cevi na centralnom cevovodu, nisu ni primetili da vode nema.- Kad je nestala?! Ma, ljudi, ovde to niko nije ni primetio, jer niko i nije u kući. Svi smo napolju, a ko će pored hladnog piva da pije vodu?! - rekao nam je Dragan Pavlović.Zoran Pantović: Obezbedili smo cisterneZoran Pantović, direktor JP „Vodovod“ u Čačku, kaže da su obezbeđene cisterne za sve koji nemaju vodu.- Obezbeđen je dovoljan broj cisterni u gradu kako bi se građani mogli snabdeti vodom. U čačanskoj bolnici je cisterna kapaciteta 12 kubika, a jedna obilazi vrtiće - kaže Pantović.(D. Č.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track