TURCIMA KAO KOD KUĆE: 4 turske halal mehane rade u Srbiji!
Foto: Preent Screen

Ošeldir bujrum

TURCIMA KAO KOD KUĆE: 4 turske halal mehane rade u Srbiji!

Srbija -
Svinjetine ovde sigurno nema, a turskih začina je u izobilju, priča kafedžija Husein Karahan sa tursko-sirijske granice koji se sa ženom Asjom nastanio u Srbiji

BEOGRAD - Turci drže četiri restorana na istočnom kraku Koridora 10. Žele da se njihovi sunarodnici kamiondžije tokom pauze osećaju "kao kod kuće".

Vlasnici srpskih restorana, ipak, ne mare za konkurenciju. Naši potrošači i Bugari su ipak najbolji, kaže vlasnik srpskog restorana u Sićevačkoj klisuri.

"Ošeldir bujrum", dobrodošlicu na turskom znaju da požele svi zaposleni u turskom restoranu na Koridoru 10. Od 15 restorana na istočnom kraku koridora ka Bugarskoj, vlasnici četiri objekta su Turci.

Odlučili su, kažu, da se svojim sunarodnicima nađu na putu i ponude im nacionalne specijalitete, i naravno da zarade.

Srpski kuvari, postali su majstori za turske specijalitete i rade pored furune na vrućini. Ne žale se, jer, kažu, imaju siguran posao. Zadovoljni su i vlasnici koji u Sićevačkoj klisuri odnedavno imaju dva restorana.

"Čuvamo šlepere, pomažemo ljudima, bilo da je Turčin ili neko drugi, radimo šta možemo", kaže vlasnik restorana Đihan Dede.

Zadovoljni su i supružnici Asja i Husein Karahan, kuvari po profesiji koji su u Srbiju došli sa tursko-sirijske granice.

Da nije zadovoljan, kaže Husein, odavno bi otišao. "Ovo je prava turska kafana gde naši vozači mogu da se osećaju kao kod kuće. Svinjetine ovde sigurno nema, a turskih začina je u izobilju", priča Husein Karahan.

Koliko dnevno ovuda šlepera prođe teško je reći, kao i to koliko se hrane pojede i besplatnog turskog čaja popije.

Dok vozači kamiona posle dobrog ručka uglavnom spavaju, vlasnici srpskih kafana u klisuri, ne mare za konkurenciju. "Nisu nam konkurencija, jer oni imaju 90 odsto potrošača Turaka šofera. Naši potrošači i Bugari su ipak najbolji", kaže vlasnik srpskog restorana u Sićevačkoj klisuri Žikica Pavlićević.

Mnogima je nekada omiljeno mesto za odmor bio Nais, koji je pre nekoliko godina privatizovan i sada ne radi. Zato su mnogi svoja odmorišta izmestili istočnije od Niša u Sićevačkoj klisuri.

Poznavaoci prilika tvrdili su da će vozači kamiona i turisti zaobilaziti Srbiju zbog novoizgrađenog Koridora 4 kroz Rumuniju i Bugarsku.

Ipak, da to nije slučaj pokazuje i podatak da srpskim putevima godišnje prođe oko tri miliona šlepera.

http://www.youtube.com/watch?v=tXUURshT4-Y
Foto: Printscreen RTS
Foto: Printscreen RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track