KIKINDA: Socijalisti se priklonili naprednjacima
Foto: Saša Urošev

Uvod u konačni rasplet

KIKINDA: Socijalisti se priklonili naprednjacima

Srbija -
Novu skupštinsku većinu trebali bi da čine SNS, SPS, DSS, JS i bivši odbornik LSV Radoslav Sivčev

KIKINDA: Potpisivanje koalicionog sporazuma između SNS i SPS, i zahtev za sazivanje vanredne sednice na kojoj bi se raspravljalo o smeni vladajuće koalicije koju čine DS-SPS-LSV-SVM-ZZS, uvod je u konačan rasplet političke krize koja je u Kikindi dostigla vrhunac.

Zbog nedostatka kvoruma, u četvrtak je propao i treći pokušaj da se održi sednica lokalnog parlamenta:-Sa SPS smo u sredu uveče potpisali koalicioni sporazum. Tom činu prethodila je saglasnost 20 odbornika.

"Predali smo i zahtev za sazivanje vanredne sednice. Novu skupštinsku većinu činiće SNS, SPS, DSS, JS i bivši odbornik LSV", potvrdio je Kuriru funkcioner kikindskih naprednjaka Svetislav Vukmirica.

Šefovi odborničkih klubova DS i LSV Dragan Stojanović i dr Milan Mitrić ne spore da je vladajuća koalicija u krizi, ali da stranke koje pretenduju da formiraju većinu imaju “tanku” većinu od samo jednog odbornika.

"Ono što bi bilo moralno, jeste da svaki odbornik koji promeni odborničku grupu, da ostavku na svoj mandat",naveo je dr Mitrić.

A kako se desilo da sada već bivši odbornik LSV Radoslav Sivčev promeni dres, pojasnio je dr Milovan Blažić, odbornik SNS.

"On je brat mog rođenog ujaka. Ja sam ga ubedio na ovaj potez. Vreme je da se braća okupe i da budu zajedno", pojasnio je dr Blažić.

Socijalisti su u kratkom saopštenju za javnost potvrdili da su potpisali koalicioni sporazum sa naprednjacima o formiranju nove skupštinske većine, i odluku obrazložili strukturom vlasti na republičkom nivou i promenama koje su nastale na lokalnoj političkoj sceni.

"Nakon trećeg pokušaja da se održi sednica SO Kikinda, jasno je da sadašnja koalicija nema više većinu. Sve dok je većine bilo, mi smo je podržavali. Ako neka buduća vlast okupi 20 odbornika, naša dva će se priključiti", rekao je predsednik OO SVM Šandor Talpai.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track