TROVAČNICA: 180 otrovano hranom na Smederevskoj tvrđavi i još pristižu

Masovno trovanje

TROVAČNICA: 180 otrovano hranom na Smederevskoj tvrđavi i još pristižu

Srbija -
Sumnja se da je "krivac" brza hrana, najverovatnije pljeskavice, sa nekog od štandova na Tvrđavi

SMEDEREVO - Najmanje 180 osoba zatražilo je pomoć lekara bolnice u Smederevu posle trovanja hranom. Sumnja se da je do trovanja došlo posle konzumacije, najverovatnije pljeskavica, na nekom od štandova brze hrane na Smederevskoj tvrđavi.

Pacijenti sa blažom kliničkom slikom posle pregleda i ukazane pomoći pušteni su kući, šezdesetak ih je zadržano je na posmatranju, a desetoro na bolničkom lečenju.

Među otrovanima ima i mnogo dece pa su mali pacijenti primani na Dečije odeljenje smederevske bolnice, ali i na infektivno. Sa simptomima trovanja lekaru su se javile i dve trudnice. Uzrok trovanja još nije poznat, a inspekcija u Smederevu treba da utvrdi kako je i zašto došlo do masovnog trovanja.

Dr Slavica Anđelković, načelnica dečjeg odeljenja, kaže da je kroz njihovu ambulantu tokom popodneva i noći prošao veliki broj dece, ali su, zbog ograničenih kapaciteta u bolnici, oni sa lakšim simptomima pušteni na kućno lečenje.

U bolnici je zadržano 13 mališana, njih 11 na dečjem odeljenju, a dvoje na infektologiji.

Dr Anđelković kaže da se svi mali pacijenti danas osećaju bolje, ali napominje da su od jutros ponovo počela da im se javljaju deca sa istim simptomima. Gotovo svi mališani kažu da su jeli pljeskavice na štandovima sa brzom hranom na Smederevskoj tvrđavi, pa se pretpostavlja da je to i uzrok trovanja.

O ovom slučaju obaveštene su nadležne inspekcije, a na osnovu analize uzoraka uzetih od pacijenta tokom sutrašnjeg dana tačno će se znati koji su uzroci trovanja.

http://www.youtube.com/watch?v=P-2_5Wg_Ns8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track