POČINJE: Osmi Međunarodni festival dobošara Daje se na znanje!
Foto: Saša Urošev

Kako doboš kaže

POČINJE: Osmi Međunarodni festival dobošara Daje se na znanje!

Srbija -
Petnaest dobošara iz Rumunije, Makedonije i naše zemlje, nadmetaće se za titulu najboljeg prezentera informacija na starinski način

ČOKA - Javljeno!

U znak sećanja na dobošare koji su do pre devet godina, uz pomoća doboša i palica, građanima saopštavali vesti, Udruženje “Čokanski dobošari” pokrenulo je Međunarododni festival “Daje se na znanje” koji se ovog vikenda u ovoj banatakoj varošici održava po osmi put.

Do 2004. godine, Čoka je bila jedina opština u Vojvodini sa dva zaposlena dobošara koji su meštanima okolnih sela saopštavali najvažnije lokalne vesti, ali i male oglase o prodaji stoke i poljoprivrednih mašina:

-Petnaest dobošara iz iz Rumunije, Makedonije i naše zemlje, nadmetaće se u nedelju za titulu najboljeg prezentera informacija na starinski način. Pre toga će centrom Čoke prodefilovati povorka od pedesetak bubnjara koje će, kao i svih prethodnih godina, predvoditi Dragoljub Đuričić- zaštitno lice našeg festivala. Da u prestonici doboša sve bude u znaku ovog instrumenta, potrudiće se vredne banatske domaćice koje će se danas takmičiti u pripremanju doboš torti- kaže za Kurir Sanja Radin, predstavnica udruženja “Čokanski dobošari”.

Penzionisani glumac Narodnog pozorišta iz Kikinde i jedan od najautentičnijih vojvođanskih dobošara Dušan Felbab, ističe da svaki izdeklamovani tekst mora da se završi sa "javljeno":

- Dobošari su morali da budu pismeni, grlati i imaju dobru dikciju. Lepo je što su Čokani na ovaj način neguju ovakav način komunikacije- kaže Felbab.

Dragoljub Đuričić, najbolji bubnjar na Balkanu , priznaje da mu je drago što u Srbiji postoji jedinstven hepening koji promoviše gotovo zaboravljeno zanimanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track