ČIVIJADA: Završen šabački festival smeha
Foto: RTS

Doviđenja dogodine

ČIVIJADA: Završen šabački festival smeha

Srbija -
U pešačkoj zoni izvedeno je čivijaško kolo, nakon čega je karneval prošao ulicama grada. Atraktivna povorka ove godine brojala je 35 karnevalskih trupa iz 16 zemalja

ŠABAC - U Šapcu je završena 45. Čivijada. Festival smeha, humora i satire pratilo je više hiljada ljudi, a atraktivna povorka ulicama grada ove godine brojala je 35 karnevalskih trupa iz 16 zemalja.

Od sada Čivijaška država, jedinstvena u svetu, ima novu Vladu. Umesto dosadašnjeg predsednika, Ljubodraga Stojadinovića, Čivijaši su dobili koaliciju, tj. tri koopredsednika: Nikolu Škorića, Dimitrija Banjca i Dejana Ćirjakovića. Popularni trio serijala "Državni posao" još se nije dogovorio oko resora, ali kako Banjac nije bio na inauguraciji, Škorić i Ćirjakoć rekoše da će biti prekomponovanja sa ciljem da isključe trećeg.

Biračima su obećali lagodan život, investicije i širenje čivijaškog duha u ostatak sveta. "Ukinućemo privatne firme, to je rak-rana u našoj republici. Ljudi vole da rade u državnim i kada se jednom zaposle da tu ostanu doživotno, bez otkaza", kaže Nikola Škorić, koopredsednik Čivijaške republike.

Dejan Ćirjaković, koopredsednik Čivijaške Republike kaže da će odliv mozgova podržavati, jer naša deca svakako negde treba da se dokažu. "Tako će se osloboditi veliki broj radnih mesta, a mnogo je gladnih usta", kaže on.

Prazna obećanja nove Vlade Čivijaši su pozdravili burnim aplauzima, a kandidati su se i sami iznenadili interesovanjem za njihov program. Ovu 45. Čivijadu, koja je do sada možda bila i najveći spektakl na otvorenom, pratilo je više hiljada ljudi.

U pešačkoj zoni izvedeno je čivijaško kolo, nakon čega je karneval prošao ulicama grada. Atraktivna povorka ove godine brojala je 35 karnevalskih trupa iz 16 zemalja.

U Šabac su došli i predstavnici Federacije karnevalskih gradova iz Francuske, Portugalije i Holandije, kako bi procenili kvalitet manifestacije i uslove boravka u gradu koji je potencijalni kandidat za domaćina svetske konvencije karnevalskih gradova 2016. godine.

Francuzi su posebno interesovanje pokazali za venecijanske maske koje izrađuju šabački paraplegičari.U okviru 45. Čivijade, održan je i Dečiji karneval, nekoliko veoma posećenih koncerata, Šampitijada, utakmice između novinara i političara i konobara i glumaca. U Kulturnom centru postavljena je izložba fotografija "Stare šabačke kafane" koju je pripremio hroničar, Dragan Petrović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track