Mirović obišao vodosistem Rovni

Ministar u Valjevu

Mirović obišao vodosistem Rovni

Srbija -
Rovni se nalaze u fazi završetka radova i potrebno je 900 miliona dinara da bi se taj sistem vodosnabdevanja pustio u funkciju
1 / 6

VALJEVO - Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović izjavio je danas da opštine i država moraju da se udružuju oko velikih projekata, oko čije realizacije ne treba da bude političkih prepreka.Mirović je novinarima, prilikom obilaska regionalnog sistema vodosnabdevanja Rovni kolubarskog okruga, rekao da taj projekat dobar primer saradnju više opština i države Srbije, koji pokazuje njihovu snagu da takve projekte završe u razumnom roku.On je istakao da se Rovni nalaze u fazi završetka radova, i da je potrebno 900 miliona dinara da bi se taj sistem vodosnabdevanja pustio u funkciju.Mirović je, takođe, ukazao da se danas obeležava početak radova na cevovodu na dve trase - prva trasa je od Beloševca do Divaca, a druga od Divaca do Oštrikovaca."Predračunska vrednost je oko 500 miliona dinara, a izgradnju finansira Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave", rekao je Mirović.Prema njegovim rečima, očekuje se da ta dva projekta izgradnje cevovoda u jednom delu budu gotovi za godinu dana, a u drugom za godinu i po dana.

"Želimo da sa Ministarstvom poljoprivrede i Direkcijom za vode pokušamo da sledeće godine obezbedimo deo sredstava za ovaj veliki projekat regionalnog sistema vodosnabdevanja, koji se gradi više od dve decenije", kazao je Mirović.

Cilj je, kako je naveo, da taj projekat bude garancija kvalitetnog i sigurnog vodosnabdevanja za više opština Kolubarskog okruga, napomenuvši da je velika pomoć u projektu stigla iz EU i IPA fondova.

Mirović je rekao da je na sastanku sa rukovodstvom Valjeva dogovoreno da se nastavi realizacija projekata koji su započeti, a imaju dugoročan karakter, dodajući da je put M4 bio u planu u budžetu za 2013, ali da je rebalansom izašao iz prioriteta Ministarstva.

"Dogovorili smo se da u narednih nekoliko nedelja pokušamo da nađemo rezervna sredstva koja možda neće biti utrošena ove godine, i da ih iskoristimo i reaktiviramo taj projekat, koji je važan, jer se naslanja na budući autoput od Beograda do Požege", rekao je Mirović.

Dogovoreno je da se definiše i status pruge od Valjeva do Loznice, a Mirović će, kako je rekao, pokušati da organizuje sastanak sa Železnicama Srbije i Ministarstvom saobraćaja i da vidi da li se mogu izdvojiti neka sredstva za taj projekat.

Za sledeću godinu biće u kontaktu u vezi sa regionalnim projektima, kao što je na primer izgradnja sportske hale u Valjevu, ali je naveo da sve zavisi od ukupnog budžeta Ministarstva za sledeću godinu.Regionalni sistem vodosnadevanja Rovni sa ministrom Mirovićem obišao je i direktor Kolubare Miodrag Marković i predstavnici opštinskog rukovodstva.

Regionalni sistem vodosnadevanja Kolubara je najveća investicija u zapadnoj Srbiji, čija je procenjena vrednost 14,8 miliona evra.

Izgradnjom tog hidrosistema više od 200.000 stanovnika opština Valjevo, Lazarevca, Ub, Mionica i Lajkovac, kao i privreda imaće redovno i higijenski ispravno vodosnabdevanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track