ČUVARI RATNOG PRIJATELJSTVA: Porodica iz Pirota čuva grčko vojničko groblje
Foto: Tanjug

Da se ne zaboravi

ČUVARI RATNOG PRIJATELJSTVA: Porodica iz Pirota čuva grčko vojničko groblje

Srbija -
Na Metiljavici su sahranjeni posmrtni ostaci 358 grčkih vojnika koji su u ovom kraju poumirali od strahovite zime i bolesti između 1918. i 1919. godine

PIROT - Pirotska porodica grčkog porekla Surlandžis već četiri decenije održava i brine o grčkom vojničkom groblju u Pirotu, na Metiljavici, na kome su sahranjeni posmrtni ostaci 358 grčkih vojnika koji su u ovom kraju poumirali od strahovite zime i bolesti između 1918. i 1919. godine.

Jovan Surlandžis kaže da je tvorac ovog groblja Katarina Levandis, koja je takođe pokupila posmrtne ostatke grčkih vojnika sahranjenih po okolnim selima i sve ih sahranila u jednu grobnicu na Metiljavici gde je kasnije podignut monumentalni spomenik."Odmah po smrti Katarine Levandis 1973. godine, naša porodica je preuzela staranje o groblju. Groblje je u početku održavala naša majka, uz pomoć mene i mog brata, a nakon njene smrti mi smo to nastavili sve do današnjeg dana", rekao je Tanjugu Jovan Surlandžis.

On je preneo da ta porodica čitavih četrdeset godina brine o groblju."Mogu reći da smo ponosni što to radimo. Pre svega što osećamo pijetet prema borcima koji su pali za slobodu. S druge strane, naša porodica je poreklom iz Grčke.

Moj otac je Grk koji se ovde doselio, radio, oženio se i zasnovao porodicu u Pirotu. Nadam se da će i naši sinovi nastaviti da se brinu o ovom groblju. Ja imam dva sina, jedan je ovde stalno prisutan, takođe i moj brat Zoran ima sina koji je stalno ovde tako da sve više i oni brinu o groblju i verujem da će nakon nas nastaviti da se staraju o ovom simbolu srpsko-grčkog prijateljstva", kazao je Surlandžis.Monumentalni spomenik je izgrađen od grčkog belog mermera i u obliku je slova T. Zemljište na kome se nalazi grčko vojničko groblje odlukom tadašnjih opštinskih vlasti, još 1924. godine trajno je ustupljeno grčkoj državi.Odmah pored grčkog, simbolično je napravljeno i srpsko vojničko groblje u kome počivaju posmrtni ostaci 7610 Piroćanaca koji su svoje živote dali u borbama za otadžbinu tokom Prvog svetskog rata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track