ŽESTOKI OKRŠAJI NA ULICAMA PRIŠTINE: Povređeno 10 policajaca, privedena 24 demontranta!
Foto: Printscreen Youtube Kallxo

Demonstracije opozicije

ŽESTOKI OKRŠAJI NA ULICAMA PRIŠTINE: Povređeno 10 policajaca, privedena 24 demontranta!

Srbija -
Policija je koristeći suzavac uspela da rastera demonstrante i da ih udalji od zgrade Vlade u Prištini koju su oni na kraju opozicionog protesta danas gađali molotovljevim koktelima i kamenicama.

18.15 - Povređeno 10 policajaca, troje građana i dvoje novinara, kaže portparol policije Beki Keljani. Privedeno je 24 demonstranta.

17.45 - Dvojica pripadnika specijalnih snaga kosovske policije zahvaćeni su vatrom kada su na njih bačeni molotovljevi kokteli, dok je jedan od njih povređen čvrstim predmetom.

17.15 - Situacija se donekle smirila, ali još uvek ima demonstranata na ulicama. U pokušaju da smire tenzije, kosovska predsednica Atifete Jahjaga i jedan od lidera opozicije Ramuš Haradinaj pozvali su na mir.

16.35 - Prištinski mediji javljaju da su uhapšene desetine demonstranata kao i da je veliki broj povređenih prebačen u bolnice. Među povređenima je najmanje pet policajaca

16.34 - Na centralnom gradskom Trgu mogu se videti kamenice, parole koje su demostranti nosili, kao i ostaci od dimnih bombi koje je koristila policija.

Nešto pre 16 sati se čula policijska sirena, a policija i iz sporednih ulica i dalje rasteruje demonstrante. Zgrada Vlade je oštećena kamenicama i molotovljevim koktelima, a ulaz u Vladu je zapaljen.

Naime, pristalice kosovske opozicije u Prištini danas su održale novi protest na kome su ponovo tražile poništavanje Briselskog sporazuma koji se odnosi na formiranje Zajednice srpskih opština i sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

16.10 - Žestoki okršaji policije i demonstranata u centru Prištine.

15.50 - Kosovska policija suzavcem rasteruje demonstrante iz centra grada.

Prištinski mediji javljaju da u akciji učestvuju i oklopna vozila policije.

Skup opozicije je, zvanično, završen.

Podsetimo demontranti su se okupili ispred zgrade Filološkog fakluteta u Prištini i u velikoj koloni uputili u centar grada prema zgradama skupštine i vlade gde će biti održan protest.

Velikom broju demonstranata oko 14.00 sati pridružili su se lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, poslanica u Skupštini Kosova Donika Kadaj Bujupi i ostali predstavnici opozicije.

Na jednom od do sada najvećih protesta demonstranti su nosili zastave Oslobodilačke vojske Kosova, Amerike i Albanije i uzvikivali parole protiv vlade, premijera Ise Mustafe i Zajednice srpskih opština.

U gradu je raspoređen veliki broj pripadnika kosovske policijske službe, a mnoge ulice su blokirane. Pojačano prisustvo policije bilo je vidljivo i na magistralnim putevima, koji vode od Kosovske Mitrovice, Gnjilana i drugih gradova Kosova prema Prištini.

Kosovska opozicija današnji protest organizovala je jer smatra da je Ustavni sud doneo negativnu ocenu o formiranju Zajednice srpskih opština. Kosovska opozicija traži i da se sprovede odluka Ustavnog suda kad je reč o sporazumu o ZSO, prema kojoj određena načela tog sporazuma nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

(RTS/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track