NIKAD MANJI POKRAJINSKI BUDŽET: Poslanici kritikuju izdvajanja za Vojvodinu
Foto: Beta

Krive republičku Vladu

NIKAD MANJI POKRAJINSKI BUDŽET: Poslanici kritikuju izdvajanja za Vojvodinu

Srbija -
Poslanici Skupštine Vojvodine danas raspravljaju o predlogu pokrajinskog budžeta za 2016. godinu koji iznosi 57,8 milijardi dinara, što je za 4,7 milijardi manje od budžeta za ovu godinu.

Od tih 57,8 milijardi, transferna sredstva iz republičkog budžeta iznose 35,5 milijardi, a ostatak čine ustupljeni i namenski prihodi u visini od 11,1, odnosno 5,9 milijardi dinara.

Predstavnici pokrajinske vlasti istakli su da je budžet za narednu godinu značajno smanjen, a za to okrivljuju republičku vladu, koja, po njihovom mišljenu, krši zakon, jer "ne poštuje ustavnu odredbu da sedam odsto republičkog budžeta pripada pokrajini".

Sa druge strane, predstavnici opozicije optužuju pokrajinsku vlast za nedomaćinsko ponašanje i trošenje sredstava iz budžeta u partijske svrhe. Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić rekao je da je da ove godine budžet pokrajine značajno umanjen i da republika Vojvodini duguje više od 45 milijardi dinara na godišnjem nivou.

"U svim oblastima u kojima je nadležna pokrajina na svakog građanina Vojvodine dolazi 700 dinara mesečno, što dovoljno govori da je nemoguće bilo šta uraditi ozbiljno na planu investicija", rekao je Pajtić.

On je naglasio da smanjenje sredstava koje republika prenosi na pokrajinu nije slučajno, jer je, kako je kazao, pokrajina dobila niz pohvala iz sveta za privlačenje stranih investicija i da je u tome mnogo uspešnija do republičke vlade. Na pitanje novinara da li pokrajinska vlada može funckionisati u situaciji kada je njen član zadužen za finansije uhapšen, Pajtić je rekao da tehnički vlada može da funkcioniše.

"Problem je što dobijamo od republike tako malo sredstava da se bojim da će uskoro svi sekretarijati i svi sekretari biti suvišni", rekao je Pajtić.

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski je umesto uhapšenog sekretara za finansije Zorana Lončara, pred poslanicima obrazlagao predlog bužeta. Bugarski je, uoči početka sednice, rekao novinarima da je pokrajinski budžet za 2016. godinu ubedljivo najmanji od 2010. godine.

"Realno pokrajina raspolaže sa svega 23 odsto sredstava, odnosno, sa nekih 11 milijardi dinara", rekao je Bugarski. On je kazao da je pokrajinska vlada odlučila da ulaže u poljoprivredu i u mere za poboljšanje nataliteta.

"Republička valda je još jednom pokazala maćehinski odnos prema pokrajini prebacujući znatno manja sredstva od zakonom predviđenih, tako da neće biti dovoljno sredstava za kapitalna ulaganja", rekao je Bugarski, dodajući da pokrajina želi "pravih sedam odsto" i želi da ulaže oko 200 miliona evra u infrastrutruru u Vojvodini.

Potpredsednik Skupštine Vojvodine iz redova SNS Đorđe Milićević rekao je da poslanici te stranke neće podržati predlog budžeta, jer je on, kako je istakao, odraz loše politike pokrajinske vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track