Vulin: Rajsova vrlina što je poznavao Srbe, a ipak ih voleo
Foto: Fonet

100 godina od dolaska Švajcarca u Srbiju

Vulin: Rajsova vrlina što je poznavao Srbe, a ipak ih voleo

Društvo -
"Značaj jednog naroda se meri po veličini i moći njegovih neprijatelja. Srbi su uvek imali velike, moćne i najmoćnije neprijatelje, ali vrednost i vrline jednog naroda mere se značajem, veličinom i dobrotom njegovih prijatelja, a Srbi su uvek imali najveće i najbolje prijatelje, naveo je ministar

BEOGRAD - Srpski ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je danas da je vrlina i zasluga švajcarskog forenzičara i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa to što je poznavao Srbe, a ipak ih je voleo.

"Značaj jednog naroda se meri po veličini i moći njegovih neprijatelja. Srbi su uvek imali velike, moćne i najmoćnije neprijatelje, ali vrednost i vrline jednog naroda mere se značajem, veličinom i dobrotom njegovih prijatelja, a Srbi su uvek imali najveće i najbolje prijatelje", rekao je Vulin na svečanosti kojom je obeležena stogodišnjica dolaska Rajsa u Srbiju.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan-Danijel Ruh rekao je da su emocije koje je Rajs preneo Srbima dodelile tom Švajcarcu posebno mesto u Panteonu velikih prijatelja Srbije.

"Danas kad Srbija prebrojava žrtve i sastavlja bilans strašnih poplava koje su je pogodile, podsetimo se da je Rajsova pokretačka snaga bila briga o žrtvama", rekao je Ruh.

On je istakao da pomoć žrtvama humanitarnih katastrofa i borba za kažnjavanje zločina i dalje spadaju u osnove spoljno-političkog delovanja Švajcarske. Na svečanosti u beogradskom Topčiderskom parku kod spomenika Rajsu govorio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a prisustvovali su ministri spoljnih poslova i kulture Ivica Dačić i Ivan Tasovac i predstavnici Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, diplomatskog kora i udruženja veterana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track