ŽIVOT U INOSTRANSTVU: Šta nam najčešće fali? Nostalgija čini svoje
Foto: Profimedia

progovorio

ŽIVOT U INOSTRANSTVU: Šta nam najčešće fali? Nostalgija čini svoje

Zabava -

Bez obzira da li ste vi u toj situaciji ili neko vama blizak, sasvim sigurno ste imali prilike da čujete koliko zapravo ženama udatim za strance nedostaju roditelji i zemlja u kojoj su rođene. Naravno da je njihova odluka bila da se udaju i presele u drugu zemlju, ali nostalgija čini svoje.

Zato tu „uskaču“ majke i očevi, a posebno majke, koje se na sve načine trude da svojim mezimicama koliko - toliko olakšaju celokupnu situaciju. Još ako im ćerka živi u zemlji koja nam je relativno blizu i do nje postoji redovan autobuski prevoz ili, pak imaju prijatelje i poznanike koji često tamo putuju, sve je mnogo lakše. Tada brižni roditelji neretko šalju mnoge potrepštine svojim ćerkama. Sve ide dotle da im, osim hrane koje nema u toj zemlji, šalju čak i posuđe, te nadaleko čuveni ekspres lonac, u kome mogu da pripremaju hranu kao onu koju su jele u detinjstvu. Nekome to deluje možda smešno i čudno, ali ta stvar i te kako obraduje njihovu mezimicu. Kao uostalom i sve druge sitnice koje im roditelji šalju ili donose iz otadžbine.

prtljag, koferi, putovanje, letovanje, turisti, aerodrom
foto: Reuters

Biraju se najbolji koferi za putovanja kod ćerke

Zna se kako se kreće na put, pa nije ništa čudno što se roditelji mesecima pripremaju za posetu ćerki udatoj u stranoj zemlji. Tom prilikom se, sasvim očekivano biraju najbolji koferi za putovanja, u kojima će se naći najmanje ličnih stvari, a mnogo više onih koje je „naručila“ njihova mezimica.

Nađe se tu od svega po malo: domaćih proizvoda, u vidu pršute, čvaraka i drugih gurmanluka, kao i poznate srpske grickalice, čijeg ukusa su se njihove ćerke, ali i unučići uželeli. Koferi bivaju prepuni, ali u njima se nekako uvek nađe vrlo malo mesta i za lične stvari. Jer, mnogo je važnije da se odnese sve ono što detetu nedostaje i za čime žudi tamo daleko.

ekspres lonac, lonac
foto: Shutterstock

I čuveni ekspres lonac

Posebno ukoliko im se ćerka tek udala, srpske majke se trude da joj odnesu sve ono što će joj biti potrebno za pripremu jela i to onakvih, kakve su imale prilike da jedu u detinjstvu. A kako se ekspres lonac samtrao sastavnim delom svake kuhinje u našoj zemlji dugi niz godina, to je sasvim uobičajeno da se ili kupuje novi za ćerku ili čak poklanja svoj. Jer šta će majci i ocu ekspres lonac? Snaći će se oni već nekako za kuvanje. Ipak ćerka i zet, te njihova deca u toj nekoj zemlji treba da uživaju u ukusima hrane koja se priprema u takvoj jednoj posudi. A dobro je poznato kakvog ukusa je hrana spremljena u ekspres loncu.

Zato se i biraju najveći i najlepši koferi za putovanja, jer u njih uz sve ostale potrepštine treba da stane čak i ekspres lonac, koji tiganj i neka šerpa, za koju je majka posebno vezana, ali će je sada sa zadovoljstvom pokloniti svojoj mezimici.

Aparati za kafu su bolji u inostranstvu

I na kraju, da se ne vrate praznih ruku, roditelji iz inostranstva često nose mnogo emocija i različite sitnice kojih ili nema u našoj zemlji ili su jednostavno kvalitetnije. Obično su to različiti aparati, koji se ne mogu naći u našoj zemlji, kao što su aparati za krofnice, aparati za kafu, za palačinke i drugi, recimo.

Različiti aparati za kafu, istini za volju mogu se kupiti i na srpskom tržištu. Ali se mora priznati da je nekako lepše doneti ih iz druge zemlje i to ne samo zato što su ipak takvi aparati za kafu kvalitetniji, već i zato što će roditelje svakodnevno podsećati na zemlju u kojoj je njihova mezimica zasnovala porodicu.

(Promo)

Bonus video:

00:14

KORAĆEVA I DAVID PONOVO OČI U OČI! Nakon raskida PRVI PUT sedeli za istim stolom, a evo šta je Dragojević radio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track