JEZIVA STATISTIKA: Otkriven opasni poremećaj koji ubija dva puta više MUŠKARACA nego ŽENA!
Foto: Profimedia

Doktori istražili

JEZIVA STATISTIKA: Otkriven opasni poremećaj koji ubija dva puta više MUŠKARACA nego ŽENA!

Život -

Anksioznost nije nova bolest, ali naučnici sada ističu "mušku anksioznost" kao posebnu vrstu poremećaja koja je mnogo smrtonosnije stanje od nelagodnosti koja zahvata i žene.

Muškarci koji pate od težeg oblika anksioznosti imaju dvostruko veće šanse da umru od raka, dok ovaj poremećaj nema nikakvog uticaja na dugovečnost žena, pokazalo je istraživanje provedeno nad gotovo 16 hiljada Britanaca, koje je trajalo punih 15 godina.

Među tom brojkom anksioznost je dijagnostifikovana kod 126 muškaraca i 215 žena, ali iako žene češće pogađa, muškarci se očigledno mnogo teže nose s ovim poremećajem koji se manifestuje kao nekontrolisana, preterana briga za različite aspekte života. Simptomi uključuju nesanicu, napetost u mišićima, nedostatak koncentracije i generalno nemir, a dok se žene brže odlučuju za odlazak kod doktora, muškarci se češće sami "leče".

Konkretno, češće utihu traže u alkoholu i cigaretama i drugim vrstama zavisnosti, što posledično češće dovodi i do prerane smrti i obolevanja od raka.

"Dok kod žena to nije slučaj, kod muškaraca je jasno ustanovljeno da imaju dvostruko veće šanse da obole od raka i umru, čak i kada se uzmu u obzir sve druge životne okolnosti", tvrdi Olivia Remes sa Univerziteta na Kembridžu, koja je rezultate opsežnog istraživanja predstavila na European College of Neuropsychopharmacology kongresu i Beču.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

(Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track