MISTERIJA SRPSKOG SLIKARA ZA KOGA JE RETKO KO ČUO: Naslikao je cara Dušana, a JEDNA NJEGOVA REČENICA NAPRAVILA JE HAOS
Foto: Printskrin Tviter

srpska istorija

MISTERIJA SRPSKOG SLIKARA ZA KOGA JE RETKO KO ČUO: Naslikao je cara Dušana, a JEDNA NJEGOVA REČENICA NAPRAVILA JE HAOS

Kultura -

Srbi katolici i Srbi muslimani - zaboravljeni, skrajnuti, o njima se malo zna. A mnogo njih uradilo je za Srbiju i naš narod veličanstvene stvari.

Jedan od takvih ljudi bio je i poznati Srbin rimokatoličke veroispovesti iz Dubrovnika slikar - Marko Murat.

Za sliku "Car Dušan ulazi u Dubrovnik" Marko Murat je dobio bronzanu plaketu na svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine. Godine 1924. dobio je orden Svetog Save. Živeo je na relaciji Beograd - Dubrovnik.

Marko Murat
foto: Printskrin Tviter

Dolazak cara Dušana u Dubrovnik

Tema slike je svečani ulazak cara Dušana u Dubrovnik 1350. godine. Ideja iza slika bila je da probudi patriotizam u mladom kralju i potrebu za oslobođenjem i ujedinjenjem Južnih Slovena. Slika sadrži oko 70 prikazanih likova, a slikar je svoje crte lica dao zabrađenom nosaču baldahina koji je na slici prikazan sa desne strane kompozicije. Urađena je u tehnici ulje na platnu.

Ima jedna priča o njegovoj slici da kad je restaurirao ovu sliku nakon što je vraćena jer jer je bila uzeta za vreme rata od strane Austrougara, napisao pored potpisa na latinskom "restaurirao autor nakon invazije varvara".

Ova rečenica je kasnije izbrisana, da se vlasti ne bi zamerale onima kojima je ovo smetalo.

Zanimljivo je da je Marko Murat kao Srbin katolik iz Dubrovnika pisao ćirilicom.

U korespondenciji sa kritičarom dr Milanom Ševićem tokom 1932. godine, Murat se žalio da pravoslavni Srbi ne priznaju katoličke Srbe za “prave Srbe” zbog njihove konfesije.

Zanimljivo i važno je da kažemo da je Murat jedan od slikara koji je naslikao najviše srpskih istorijsih motiva i time obogatio umetničku baštinu.

Početak Drugog svjetskog rata dočekao je bolestan i usamljen u Dubrovnik. Umro je 1944. godine.

Kurir.rs/J.Ć.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track