PROMENIO NEMAČKO IME I DOŠAO DA SE BORI ZA SRBE General Šturm ostavio je neizbrisiv trag NJEGOV BRATANAC NA SAMRTI REKAO SAMO OVO!
Foto: Wikipedia

istorija srbije

PROMENIO NEMAČKO IME I DOŠAO DA SE BORI ZA SRBE General Šturm ostavio je neizbrisiv trag NJEGOV BRATANAC NA SAMRTI REKAO SAMO OVO!

Društvo -

Na današnji dan 1848. godine u gerlicu rođen je čuveni srpski generel, lužičko-srpskog porekla - Pavle Jurišić - Šturm

Među brojnim besmrtinim srpskim generalima svoje mesto u istoriji našao je general Pavle Jurišić Šturm. Rođen je 22. avgusta 1848. godine u Gerlicu, u Nemačkoj, a ime po rođenju mu je bilo Paul Šturm (Paulus Sturm). Bio je Lužički Srbin.

Pavle Jurišić Šturm
foto: Wikipedia

Pavle Jurišić Šturm promenio je ime u Pavle Jurišić i dodao svoje bivše prezime Šturm kao nadimak. Učestvovao je srpsko-turskim ratovima kao poručnik, da bi kasnije bio odlikovan i unapređen u čin kapetana. Učestvovao je i u bici na Slivnici tokom Srpsko-bugarskog rata. Bio je prijatelj kralja Petra i postao njegov prvi ađutant, koji će ga pratiti na svim njegovim putovanjima.

U Prvom svetskom ratu je postao komandant Treće srpske armije i njome je komandovao u Cerskoj i Kolubarskoj bici, gde je značajno doprineo pobedi.

I Šturmov rođeni brat Evgenije Jurišić Šturm takođe je bio dobrovoljac srpske vojske.

Priča o sinovcima Pavla Jurišića Šturma

Pavle Jurišić Šturm nije imao dece, ali njegov rošeni brat Jevgenije imao dvojicu sinova - Petra, Pavla i Momlila. Pavle je za vreme Prvog svetskog rata bio major u srpskoj vojsci i mlad je preminuo 1925. godine, tri godine posle strica. Petar, takođe oficir, se posle aprilskog sloma 1941, pridružio se Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini Draže Mihailovića. Nemački Gestapo ga je 1943. godine uhvatio i streljao. Postoji jedna pričia očevidaca, da mu je ponuđeno da bude oslobođen i da nastavi život u kućnom pritvoru, budući da je nemačkog porekla, ali je Petar to odbio govoreći da je srpski oficir. Treći sin Momčilo bio je diplomata.

Tokom svog života slavni general se borio za Prusku i protiv nje. Borio se i protiv Arnauta, Bugara, Turaka, Autrijanaca, Mađara, a borio se i protiv Francuza, a kasnije i rame uz rame sa njima kao tadašnjim saveznicima Srba.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs/ J.Ć.

Bonus video:

02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track