STIVEN SPILBERG PRIZNAO: Kajem se zbog OVOG FILMA! On mu je doneo OSKARA, a zbog jedne stvari najviše žali!
Foto: Profimedia

ISKREN

STIVEN SPILBERG PRIZNAO: Kajem se zbog OVOG FILMA! On mu je doneo OSKARA, a zbog jedne stvari najviše žali!

Kultura -

Slavni reditelj Stiven Spilberg "istinski žali" što je populacija morskih pasa "desetkovana" nakon uspeha njegovog filma "Ajkula" iz 1975, rekao je u intervjuu za emisiju BBC-ja. Film je priča o velikom belom morskom psu koji napada kupače u letovalištu na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Lokalni policijski zapovednik počinje lov na psinu uz pomoć morskog biologa i lovca na morske pse.

"Istinski žalim što je populacija morskih pasa desetkovana zbog knjige i filma. Istinski, istinski žalim", iskren je bio reditelj. Spilberg je učestvovao u radijskoj emisiji Desert Island Discs (Nosači zvuka za pusto ostrvo) u kojoj gosti otkrivaju koju bi muziku, knjigu ili neki luksuzni predmet poneli na pusto ostrvo.

Stiven Spilberg
foto: Profimedia

Upitan kako bi se osećao da se zatekne na pustom ostrvu opkoljenom morskim psima, Spilberg je odgovorio: "Toga se najviše bojim. Ali ne bojim se da bi me pojeo morski pas, već se bojim da mi morski psi zameraju ludilo sportskih ribolovaca koje se razvilo nakon premijere filma 1975."

Naučnici osudili film

Prema studiji objavljenoj 2021. u časopisu Nature, svetska populacija morskih pasa smanjila se za 71 odsto od 70-ih godina zbog preteranog lova.

Shark Conservation Fund tvrdi da danas u svetu izumiranje preti 36 odsto od 1.250 vrsta morskih pasa i raža.

Stiven Spilberg
foto: Profimedia

Naučnici su osudili film "Ajkula", koji je postigao ogroman uspeh u bioskopskim dvoranama i plašio generacije kupača. Stiven Spilberg, slavan i po drugim svojim filmskim ostvarenjima kao što su ET, Indiana Jones, Jurassic Park, u toj emisiji je govorio o svom delimično autobiografskom filmu The Fabelmans.

To je priča o njegovom detinjstvu i prvim koracima u filmu u posleratnoj Americi. Opisao je to kao "terapiju vrednu 40 miliona dolara".

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:46

IZGUBILA ULOGU U SERIJI JER SE NIJE SKINULA?! Lidija Vukićević otvorila dušu: Bila sam spremna na sve A ONDA JE REDITELJ REKAO OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja