10 NAJČUVENIJIH PIJANACA U ISTORIJI: Čerčil tek na drugom mestu, a prvi je neprikosnoven...
Foto: Profimedia

Sklonost ka čašici

10 NAJČUVENIJIH PIJANACA U ISTORIJI: Čerčil tek na drugom mestu, a prvi je neprikosnoven...

Pop kultura -
Iako su skoro svi bili alkoholičari, to ih nije sprečilo u obavljanju ozbiljnih funkcija

Dok neki od nas popiju poneku čašicu u specijalnim prilikama, na svetu su postojali, ili i dalje postoje neki ljudi koji su obavljali veoma ozbiljne funkcije i pili alkohol konstantno.

10. Kraljica Elizabeta Legenda i priča kaže da je majka Kraljice Elizabete druge pila bocu džina dnevno, ali to je nije sprečilo da obavlja svoje dužnosti do "sudnjega" dana. Umrla je u 101. godini. Jednom prilikom, dok je čekala da joj donesu džin i tonik, bila je nestrpljiva, pa je upitala nekoliko svojih, uglavnom gej sluga: "Da li jedna od vas kraljica može da donese ovoj staroj kraljici piće?"

9. Vilijam ŠekspirVeliki pisac je voleo da kaže da je "Civilizacija počela destilacijom", a to je ujedno i moto kojeg se poprilično pridržavao. On je takođe bio sklon viskiju... "Ja obično pišem noću", rekao je jednom i zatim dodao: "Uvek držim viski na dohvat ruke."

Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

8. Bet DejvisJedna od najvećih holivudskih glumica, Dejvis je imala bogatu karijeru koja je trajala preko 7 decenija. Glumica je bila poznata po svojoj britkoj pameti, jakoj ličnosti i svojoj sklonosti ka "dobroj čašici". Kako je postajala starija, zavolela je koktele i lagano uživanje nakon ručka. Svakoga dana.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

7. W. C. FildsLegendarni komičar i filmska zvezda 1930-ih godina je poznata "pijanica". Filds je držao "pljosku" u ruci kada god bi bio na setu. Preferirao je da to zove "limunadom". Jednom prilikom mu je neko sipao pravu limunadu u čuturicu. Filds se zapitao: "Ko je sipao limunadu u moju limunadu?!"

Foto Profimedia
Foto Profimedia

6. Aleksandar VelikiAleksandar Makedonski je uspeo da savlada skoro sve što je želeo, uprkos ogromnom apetitu prema žestini - do svoje smrti u 32. godini u 323 veku pne, Aleksandar je ubio jednog od svojih vojnika.. Zbog pijanstva. Istoričari još uvek raspravljaju da li je bio na čelu "pijanih orgija" koje su na kraju dovele do podmetanja požara u Veličanstvenoj palati u Persijskom Persepolisu 330. pne.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

5. Doroti ParkerAmerička pesnikinja i pisac, jednom prilikom je izjavila: "Još jedno piće i postajem domaćin ove kafane". Parker je mogla da popije više od svih svojih muških prijatelja u Njujorku 1920.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. Frenk SinatraPlavooki pevač, legenda 20. veka skoro uvek je imao viski u ruci. "Burbon bariton" je sahranjen sa bocom Džeka Denijelsa u kaputu, po želji njegove dece.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

3. Ernest HemingvejKao i njegov kolega pisac Fokner, Ernest je smislio moto: "Čovek ne postoji dok nije pijan". Nakon što su mu doktori naredili da prestane da pije 1939. godine, Hemingvej je pokušao da se ograniči na tri čaše viskija pre večere. Nije uspeo u nameri. Za doručak je pio čaj i džin, po podne je užinao apsint, votku i vino.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

2. Vinston ČerčilLegendarni britanski premijer je bio dobro poznat po svom apetitu za alkohol, posebno u poslednjim fazama Drugog svetskog rata. On je jednom prilikom otvoreno priznao da se uvek oslanjao na alkohol. Uvek je imao čašu viskija na svom stolu, a pio je brendi i šampanjac za ručak i večeru.

Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

1. Boris JeljcinIako je možda neobično da neki ruski lider nije bio "težak" alkoholičar, Jeljcin je ostavio sve svoje "kolege" daleko iza sebe. Često je je pio u javnosti, uključujući i bitne diplomatske događaje.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

http://www.youtube.com/watch?v=QI2SKRk8SNs

(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track