SKOČIO SA BALKONA: Ubio se režiser Karlo Licani (92)

Italija žali

SKOČIO SA BALKONA: Ubio se režiser Karlo Licani (92)

Pop kultura -
Licani je pao sa balkona na trećem spratu svoje kuće u Rimu, a najverovatnije je reč o samoubistvu

Italijanski filmsi režiser i scenarista Karlo Licani (92) izvršio je samoubistvo skočivši kroz prozor sa trećeg sprata.

Licani je pao sa balkona na trećem spratu svoje kuće u Rimu, a najverovatnije je reč o samoubistvu, preneli su italijanski mediji. Filmsku karijeru Licani je počeo 1948. dokumentarnim filmom o vođi italinaskih komunista Palmiru Toljatiju.

Počast Licaniju odali su najviši državni zvaničnici i kolege iz filmskog sveta. Italijanski predsednik Đorđo Napolitano, koji je poznavao Licanija decenijama, istakao je njegov doprionos filmskoj umetnosti, kulturi i demokratskom razvoju Italije.

Predsednik Bijenala u Veneciji Paolo Barata (Baratta) takođe je istakao značaj Licanija, koji je bio na čelu Mostre od 1979. do 1982. godine.

"Bijenale plače na dan Licanijeve smrti", izjavio je Barata, ističući da je Licani znao kako da Mostri ulije novu energiju i kako da stvori nukleus mladih talenata i stručnjaka koji su kasnijih godina postali prava filmska elita.

"Svet italijanskog filma duguje mu mnogo", istakao je predsednik Bijenala u Veneciji, u okviru kojeg se održava i najstariji međunarodni filmski festival.

Licani je započeo karijeru kao filmski kritičar i potom kao scenarista za Roberta Roselinija (Rossellini), jednog od najznačajnijih predstavnika italijanskog neorealizma.Napisao je scenario za Roselinijev film "Nemačka nulte godine" (1948), kao i za "Gorki pirinač" (1950) Đuzepea de Santisa (Giuseppe De Santis), za koji je bio nominovan za Oskara.

Za film "Povesto o siromašnim zaljubljenim" dobio je 1954. nagradu na Kanskom festivalu.

I Mario Moničeli, poznati italijanski režiser, 2010. bacio se kroz prozor jedne italijanske bolnice u 95. godini života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track