SVI STE LUDI ZA MEGINOM IGROM Ona je izmislila Monopol, svi su se obogatili, a ona umrla u besparici
Foto: Profimedia I Wikipedia

Potpuno izvrnuli značenje

SVI STE LUDI ZA MEGINOM IGROM Ona je izmislila Monopol, svi su se obogatili, a ona umrla u besparici

Pop kultura -
Da li ste znali da je Monopol, igra koja se danas smatra posvetom kapitalizmu, zapravo dizajnirala levičarka i to kako bi progovorila protiv glorificiranja pohlepe i fokusiranja samo na profit

Elizabet Megi predala je pravnu dokumentaciju za igru još 1903, 30 godina pre nego što je kompanija Parker Brothers počela da prozvodi Monopol. Njena priča potpuno negira istoriju igre, a u kojoj stoji da je Monopol izmislio Čarls Darou 30-ih godina 20. veka i spasao sebe i Parker Brothers od propasti. Meri Pilon, autorka knjige o skrivenoj istoriji Monopola, napisala je da je Megi osmislila igru kako bi se pobunila protiv američkih mogula kao što su Rokfeler i Karnegi, koji su kontrolisali veliki deo američke ekonomije u 19. veku, kada je jaz između bogatih i siromašnih bio ogroman.

foto profimedia
foto profimedia

Svoju igru je temeljila na teoriji Henrija Džordža, ekonomiste koji je zagovarao prebacivanje određenih poreznih tereta sa siromašnih na bogate. Patent za igru dobila je 1904, a 1906. preselila je u Čikago, gde je nameravala sama da izda igru. Originalna verzija igre (pod nazivom The Landlord's Game) mogla je da se igra na dva načina. Prvi je način nagrađivao sve igrače kada se povećala vrednost zemljišta, a drugi je bio onaj koji danas igramo, a čiji je cilj da se uništi konkurencija i uspostavi monopol. Takva igra trebala je da služi kao edukativni materijal koji će deci pokazati moralnu superiornost antimonopolističkog razmišljanja.

foto wikipedia
foto wikipedia

Iako je igra počela da se širi među studentima, koji su prilagođavali pravila i radili su sopstvene verzije, procvala je tek kada su patent kupili Parker Brothers i promenili pravila i izbacili Megi iz kreativnog procesa, ali i podele zarade. Do svoje je smrti 1948. na igri zaradila svega 500 dolara. Trenutna prava na igru ima Hasbro, a na njihovoj službenoj stranici ne postoji sećanje na igru pre 1935, pa tako ni na njegovu originalnu autorku Elizabet Megi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track