MIKI MANOJLOVIĆ: Od kad je umro drug Tito, političari nisu imali razumevanja za kulturu!
Foto: Youtube

Godine prolaze a odnos prema kulturi se ne menja

MIKI MANOJLOVIĆ: Od kad je umro drug Tito, političari nisu imali razumevanja za kulturu!

Pop kultura -
Glumac Miki Manojlović rekao je da su tolike godine prošle, a da se odnos prema kulturi ne menje.

"Ostarih govoreći o istoj stvari, tolike godine prolaze, a odnos prema kulturi se ne menja, on biva isti ili gori i to je nešto što je zapanjujuće, rekao je glumac i dodao da u BiH, Srbiji i Hrvatskoj uslovi nisu isti, ali da je suština slična.

"Nikad nisam poželeo biti glumac da bih bio poznat. U današnjem svetu možete biti poznati na puno jednostavniji, besmisleniji način, ali suština tog sabijenog života koji traje dva sata koliko si na sceni, taj pokušaj sažimanja vašeg pitanja što život jeste, fascinantna je stvar. Vi zapravo živite nerealni život u realnom vremenu. Gluma jeste munjevita potvrda života u kraćem trajanju od onog kojim se meri realnost. Sve presušuje da bi se ponovo rodilo. Tako i nezadrživa želja za neprestanim iskušavanjem sopstvenog trajanja", ovako je glumu opisao glumac, reditelj i pisac Manojlović.

Sredinom godine je izašla njegova knjiga pod naslovom "A ko si ti". U opisu knjige se kaže da ona nije klasična monografija. Kaže da je to jedan dokument, svedočanstvo o čoveku i vremenu, zbirka činjenica tokom niza godina.

Pre nekoliko meseci u Beogradu i Prištini odigran je Šekspirov komad "Romeo i Julija", koji je režirao Manojlović, a u kom igraju glumci iz Beograda i Prištine. Kaže da je jako dugo imao motiva za tu predstavu, da su oni dublji i da zadiru u njegovo vaspitanje, detinjstvo, ljude koje je znao, vreme koje je postojalo i ovo sada. Ideja da drama bude na dva jezika je za njega, kako navodi, predstavljala veliki izazov.

Kultura je strateška stvar i to se gaji

I u Srbiji, Hrvatskoj i u BiH odnos prema kulturi je u suštini sličan iako uslovi nisu isti. On navodi da se razlikuje i postotak koji se odvaja za kinematografiju.

"Odvajanje nije podjednako, sistem koji je postavljen je napredniji u Hrvatskoj nego u Srbiji", rekao je glumac.

"Film je najvažniji, jer predstavlja jednu sredinu, jednu državu, nas, možda bolje nego Nobelova nagrada za književnost", rekao je Manojlović.

"Smatram da i to ne samo sada, od kad je umro drug Tito, do strahovitih i besmislenih ratova koje smo preživeli, i kasnije - od 5. oktobra, pa i kasnije – da nismo imali razumevanje kulture od strane politike", kaže Manojlović.U svim ovim zemljama su se izređale razne stranke i ministri kulture, ali ništa nisu promenili, kaže proslavljeni glumac.Generalni odnos vlada prema kulturi je sličan i možda u finansijskoj nemaštini smatraju da je to stvar koja ne može biti tretirana kao što treba, dodaje.

"Ključ sveta, Evrope je u kulturi. Kultura je strateška stvar i to se gaji i o tome se mora voditi računa... Ostarih govoreći o istoj stvari, tolike godine prolaze, a da se odnos ne menja, on biva isti ili gori i to je nešto što je zapanjujuće", rekao je Manojlović.

On dodaje da su zakoni koji su doneti posle 2000. i koji i danas važe, u suprotnosti sa drugim zakonima, i da je tu jedan haos.

Foto Aleksandar Jovanović
Foto Aleksandar Jovanović

N1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track